Сминдухът е прекрасна билка и подправка, която се използва в много рецепти в традиционната ни кухня, но и в кухните на редица народи по света. Тя има не само превъзходен вкус, но носи и множество ползи за здравето. Според изданието health.com, сминдухът може да е добър помощник в контрола на кръвната захар и холестерола, което го прави съюзник в борбата с риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. 

12 фантастични причини да пиете чай от мента всеки ден

Сминдухът е подобен на детелина, но принадлежи към семейство Бобови. Родината му е Средиземноморието, но вирее и у нас. Добре познат е и в Индия, Китай, Северна Африка. Има леко сладък, леко горчив и тръпчив вкус, който наподобява прегоряла захар. Има много здравословни причини да консумирате сминдух по-често. Ето някои от тях. 

Помага в контрола на диабета и превенцията му

Сминдухът може да допринесе в понижаването и контролирането на нивата на кръвната захар. Това е много важно с оглед предотвратяването на диабет и последиците от него. Това показват данни от мета-анализ от 2016 година, публикуван в Journal of Ethnopharmacology и цитиран от health.com. Данните показват, че сминдухът има положително влияние върху нивата на кръвната захар. 

10 супер ползи от шипката

Превенция на сърдечносъдови заболявания 

Сминдухът влияе добре и върху нивата на холестерола, което е особено важно за контролирането на сърдечносъдовия риск. Поддържането на оптимални нива на холестерол предпазва кръвоносните съдове от плаки, запушване, а това понижава риска от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт. 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ сминдухът се свързва с положителни влияния върху сърдечносъдовото здраве, здравето на бъбреците, превенцията на кариес, загуба на слуха и зрението. 

13 ползи за здравето от ехинацеята

Още по темата

Може да потисне менструални болки 

Сминдухът и отварата от него могат да помогнат да преминете по-леко през предменструалния синдром. Билката може да намали спазмите и болките по време на менструация, тъй като оказва благотворно влияние върху гладката мускулатура и намалява възпалението. 

Сминдухът се свързва и с положително влияние при главоболие, умора, гадене, повръщане, прималяване, отпадналост. 

Здравословни ползи от ригана във всичките му форми

Може да стимулира кърмата 

Според проучвания, цитирани от Националния център за допълнително и интегративно здраве на САЩ, сминдухът може да е от полза и в стимулирането на кърмата при кърмещи жени. По време на бременността и кърменето обаче е препоръчително да се внимава с количеството сминдух, тъй като други изследвания обръщат внимание на страничните ефекти от него, сред които жажда, обилно изпотяване, често уриниране, които могат да доведат до дехидратация.