Здраве и красота

5 храни за тънка талия

Яйцата помагат за отслабване

02.09.2022г. / 06 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

През годините стандартите за красота непрестанно се изменят. От рубенсовите форми през ерата на Туиги, та до наши дни, когато фигурата тип „пясъчен часовник“ изживява абсолютен апогей, благодарение на Ким Кардашян. Безспорно, в този ред на мисли, има една част от женското тяло, която винаги е била на мода, и това е тънката талия. Освен на красота и пропорции, тя е символ и на добро здраве.

Много специалисти твърдят, че размерите на обиколката на корема могат да са показател за здравословното състояние на човек. Типът мазнини, които се задържат около талията са именно тези, които всъщност обгръщат органите ви, а те се свързват с високи нива на липиди в кръвта, високо кръвно налягане и диабет. По-големият размер на талията може да е сигнал, че имате излишни мазнини и в самите органи. Когато това се случи – например в черния дроб – той изтласква прекалено голямо количество мазнини и захар, които попадат в кръвообращението, повишавайки риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Как можем да разберем дали сме изложени на риск? Показание за това може да бъде размерът на талията.

Какви са здравословните мерки на талията?

При мъжете, талия с размери под 94 см, се счита за нисък риск; между 94 см и 102 см – висок риск, а над 102 см много висок риск.

При дамите, талия с мерки под 80 см се категоризира като нисък риск; между 80 и 88 см се счита за висок риск и над 88 см – за много висок риск.

Кои храни могат да ни помогнат да намалим размерите на талията?

  • Плодове

Плодовете са богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Фибрите подобряват храносмилането, повишават количеството и разнообразието на добрите микроби в стомаха, ускоряват метаболизма и помагат за намаляването на стойностите на кръвното налягане.

Цитрусовите плодове – лимони, портокали, лайм, киви, мандарини имат антимикробно действие. Тук непременно трябва да споменем и ябълките, динята, гроздето. Не забравяйте, че освен полезни вещества, те съдържат и захар. Ако имате притеснения относно нивата на кръвна захар – изберете горски плодове (къпини, малини, ягоди, боровинки) – те няма да причинят пикове на глюкоза и са подходящи за хора, които предпочитат нисковъглехидратен режим на хранене.

  • Риба

Рибата е чудесен източник на протеин, както и на омега-3 мастни киселини. Протеинът помага за поддържането и изграждането на мускулна маса, а пък полезните мастни киселини се борят с възпаленията в организма и повишават метаболитните нива.

  • Зехтин екстра върджин

Готвенето и консумацията на зехтин могат да се окажат с ключова роля, когато говорим за поддържане на здравословно тегло и отслабване. Той помага да се намалят нивата на лошия холестерол, като същевременно повишава нивата на добрия холестерол. Зехтинът е полезен за сърцето и оказва благоприятно влияние върху състоянието на кожата и косата.

  • Супа

Според проучвания, консумацията на супа преди основното хранене, може да намали количеството калории, които приемаме след това. Това може да помогне за предотвратяването на задържане на мазнини около талията. За целта – винаги предпочитайте бистра зеленчукова, гъбена или пилешка супа. За още по-добри резултати, най-добре е да приготвите супата сами у дома.

  • Яйца

Според данни от проучване, изследващо отслабването, публикувано в международно издание, което разглежда проблемите с наднорменото тегло – участници, които приемат закуска, съдържаща яйца, са намалили теглото си с 65% в сравнение с такива, които са закусвали тестена закуска. Количествата калории и в двете закуски са еднакви. Освен отслабване, първата група е регистрирала и 34% намаление на обиколката на талията. Това се дължи на факта, че яйцата са източник както на протеини, така и на водо- и мастноразтворими витамини, които предотвратяват усещането за вълчи глад и помагат за изграждането на мускулите.

Коментирай