Здраве и красота

Как да подхраним кожата след лятото

Почистете порите в дълбочина

10.09.2022г. / 05 57ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Топлият сезон е към края си, а времето навън ни подсеща за идващата есен. Лятото, макар и прекрасно, понякога остава следи, които искаме да премахнем – косата е останала без блясък, а кожата има нужда от дълбока хидратация.

Какво е нужно да направим, за да възобновим красотата, блясъка и здравината на най-големия орган в нашето тяло? Ето няколко идеи как да върнем перфектния вид на кожата ни преди следващия сезон:

Погрижете се за загрубялата кожа

През лятото съчетанието на силните слънчеви лъчи, хлорираната (или морска) вода, както и недостатъчното приемане на вода, може да причини допълнително загрубяване на вече грубата кожа на лактите, коленете, петите. За да се предпазите от този нежелан ефект, мажете редовно тези части от тялото със зехтин или вазелин, преди да си вземате душ. Кожата ще остане приятно мека, дори и след това.

Използвайте грижа за след слънчеви бани

Макар и сезонът на отпуските да е почти приключил, не пречи да продължите да използвате останалата грижа за след плаж. Нанесете я след вземането на душ, тъй като дори обикновената питейна вода може да причини изсушаването ѝ. Можете да се консултирате със специалист и вместо обикновен душ гел да използвате душ олио за атопична кожа. Ако пък желаете, просто добавете капачка зехтин екстра върджин към вашия любим продукт за баня.

Посетете любимия си салон

Свързани статии

Подгответе кожата си за есента, като си направите дълбоко почистване или хидратираща процедура. Колкото и да се стараете, понякога домашната грижа невинаги е толкова ефективна и в прехода между сезоните, професионалните манипулации могат да възвърнат блясъка на кожата ви.

Намалете приема на млечни храни

Опитайте се да намалите приема на млечни произведения, тъй като те могат да доведат до проблеми с кожата и да причинят възпалителни процеси в тялото. Този съвет важи с пълна сила за хора, чиято кожа е склонна към акне. Специалисти дори препоръчват преминаването към вегански режим на хранене.

Приемайте антиоксиданти

Цитрусови плодове, горски плодове, годжи бери, спанак, цвекло, черен шоколад – всички тези продукти съдържат незаменими антиоксиданти, които ще окажат благотворно действие върху кръвното ви налягане и здравето на сърцето ви, освен това ще ви помогнат да се освободите от излишните токсини, правейки ви по-млади и жизнени.

Почистете порите в дълбочина

След месеци на високи температури и прекомерна влажност, както и обилно потене и нанасяне на по-тежки масла за кожа и гримове, порите ви най-вероятно са запушени. Направете свое проучване и отделете сума, за да се снабдите с продукт, който е предназначен за дълбоко почистване на порите. Можете да използвате маска – през деня или като вечерна грижа – в зависимост от вашето предпочитание.

Направете си хидратираща маска у дома

Ще са ви необходими само три продукта:

  • 1 краставица;
  • 1 чаша овесено брашно;
  • 2 с. л. кисело мляко.

Настържете краставицата на ситно и добавете овесеното брашно и киселото мляко. Разбъркайте добре и получената смес нанесете на лицето. Оставете да действа 30 минути. След това отмийте с топла вода. Краставицата ще подхрани дълбоко кожата ви, а пък бактериите в киселото мляко ще помогнат за премахването на излишните нечистотии и ще направят кожата мека и нежна.

Коментирай