Здраве и красота

За какво помагат някои от любимите ни плодове

Вкусни и полезни

13.10.2022г. / 05 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че ежедневната консумация на плодове е много важна за доброто здраве. Всеки сезон ни предлага своето богатство от полезни плодове. Знаете ли, че динята спомага за намаляване на мускулните крампи, черешите пък за облекчаване на ставните болки, лимоните спомагат за детокс на тялото, а за ягодите се смята, че подобряват състоянието на косата.

Вкусната тиква и мангото пък намаляват риска от възпаления в тялото, подсилват имунитета и помагат при запек.

Вижте още няколко любими плода и за какво са полезни те.

Авокадо за защита на кожата

За вкусното авокадо се смята, че спомага за забавяне процесите на стареене. Според западни учени, авокадото съдържа съединения, които могат да предпазят кожата ни от увреждане от слънцето, за което е известно, че причинява бръчки и други индикатори за стареене. Не бива да забравяме, че плодът е богат на мазнини, които са полезни за цялостното здраве, но и за здравето и красотата на кожата.

3 хранителни комбинации за здрава кожа

Бананите могат да предотвратят образуването на камъни в бъбреците

Бананите ни осигуряват добри количества калий и се смятат за едни от най-полезните храни (заедно с лимоните и доматите), намаляващи риска от камъни в бъбреците. Също така, плодовете ни осигуряват и витамин В6, който помага на черния дроб и бъбреците да имат добра функция и на магнезий, който също намалява риска от камъни в бъбреците.

Полезни плодове за здравето на сърцето

Сини боровинки

Те са суперхрана, с много ползи за здравето, включително и това на мозъка. Сините боровинки са богати на антиоксиданти, което означава, че имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти и могат да подобрят паметта.

Кои храни ни помагат да балансираме електролитите

Ябълките могат да помогнат при запек и диария

Ябълките са едни от най-полезните плодове при запек. Те са с много високо съдържание на фибри, което може да помогне за облекчаване на запека. Смята се обаче, че консумацията им може да помогне и при диария.

Свързани статии

Киви при астма

Кивито е един от най-полезните плодове при запек и за подсилване на имунитета. А според учени, редовната консумация на плода, може да помогне за намаляване на неразположенията, свързани с астмата като задух, кихане и т. н. Според проучвания тези симптоми могат да намалеят до 40 процента с консумацията на киви.

Грозде за силен имунитет

Консумацията на грозде укрепва имунитета, по мнението на учени. Освен това, за вкусния плод се смята, че предотвратява възпаленията и инфекциите в тялото. Гроздето е богато на калий, магнезий, фибри, витамини, А и К и ресвератрол (червеното грозде), който е мощен антиоксидант, който спомага и за забавяне процесите на стареене.

Коментирай