Здраве и красота

Искам красива усмивка!

07.10.2022г. / 15 32ч.
Михаела Лазарова
Искам красива усмивка!

За това лесно ли можем да се сдобием с желаната усмивка, какви методи предлага естетичната стоматология в днешно време и колко са важни търпението и дисциплината по пътя към усмивката мечта, разговаряме с основателя на една от водещите дентални клиники в България – Medical Dent, предлагаща пълния спектър от услуги в сферата на естетичната стоматология.

Опишете ни какъв е процесът по пълна промяна на усмивката?

Лечението зависи от реакцията на организма. Технологиите и опитът на специалиста помагат процеса да бъде по-кратък, но определяща е индивидуалната даденост. Компонентите за всяка красива усмивка са бялата и розовата естетика – това са размерът, позицията, формата и цветът на зъбите и формата, цветът на венечната рамка и каква част от зъбите и венците се виждат. Красивата усмивка е съчетание от тези компоненти. Когато позицията на зъбите е проблем, тогава пациентът се нуждае от ортодонтско лечение.

Най-бързите срокове за подготовка на зъбите, когато има нужда от поставяне на брекети или алайнери преди това са от 6 до 8 месеца, понякога и година и половина до 2 години. Ако обаче имаме един по-стандартен случай, в който става въпрос само за промяна на формата и размера на зъбите, тогава с помощта на съвременните технологии, можем да сбъднем мечтата за перфектната усмивка от 7 до 10 дни.

Кога брекетите са само част от цялостно лечение и стъпка към придобиването на желаната усмивка?

Много често комплексното стоматологично лечение изисква намесата на различни специалисти, за да може да се постигнат най-добри естетични и функционални резултати. Ортодонтският анализ и план за лечение е напълно отделен етап от комплексния план за лечение. При него се определя приблизителното време и вида на използваните материали в името на добрия лечебен резултат.

Ключова за сдобиването с мечтаната усмивка е опитността на ортодонта. Видът на използваните брекети също е от значение, никога не правим компромиси с качеството – използваме само най-реномираните и доказали ефективността си брандове. Обикновено цялостно ортодонтско лечение се прави предимно в по-млада възраст и неговата цел е здравите и хубави зъби да бъдат подредени с цел естествено красива усмивка.

Съществува обаче и само така наречената ортодонтска подготовка, която е част от планирането по пътя за придобиване на желаната усмивка. Тогава брекетите се носят около 6 до 8 месеца и след този етап се пристъпва към подготовка на зъбите за поставяне на коронки или фасети. Целта на тази ортодонтска подготовка е добрият естетичен резултат с минимално изпиляване на зъбите.

Могат ли хора в зряла възраст да си поставят брекети?

Независимо от възрастта и ортодонтския проблем е желателно той да бъде отстранен навреме, защото колкото повече се отлага, толкова е по-голям рискът той да се задълбочи и да предизвика сериозни увреждания, както в захапката, така и на самите зъби. Проблемите, до които водят ортодонтските деформации са развалени зъби, поради по-честото образуване на кариес, както и по-тежко протичане на пародонтозното заболяване при наличие на такова.

Често срещан проблем са и чисто механичните увреждания на зъбите – изтриване на зъбите, счупване на ръбчета и др. Бил съм свидетел на много случаи, при които зъбите на пациент на 45 години са на една трета от реалния им размер в следствие на изтриване, което води до редица други усложнения. В този етап проблемът е много по-сложен за решение от поставянето на брекети или прозрачни шини – алайнери.

Поставянето на брекети означава ли да се сбогуваме за година или две с естетичната си визия или съвременната ортодонтия предлага решение и на най-суетните от нас?

Отдавна вече брекетите не се възприемат като край на естетиката. Има много начини те да бъдат част от модерната ни визия. Съществуват прозрачни и цветни брекети, които могат да бъдат интересен акцент и оригинално допълнение към външния ни вид. Чудесна алтернатива на брекетите са алайнерите – прозрачни шини, които се носят определен брой часове на денонощие и могат да бъдат сваляни, когато имаме желание за това.

Има ли метод, чрез който да се сдобием с мечтаната усмивка бързо и лесно?

Ако не се налага ортодонтска намеса, а искате да направите естетична корекция на усмивката си, поставянето на фини керамични фасети е добро решение за вас. Освен че променят цвета на зъбите, те коригират и формата, както и някои малки несъвършенства в подреждането на зъбите. Мит е, че те се чупят или падат. Ако се случи такова нещо, това означава, че някой етап от процеса е пропуснат или сгрешен. Циментите, с които се фиксират порцелановите люспи наречени фасети, правят химическа връзка между емайла на зъба и порцелана, от който са направени. Тоест, когато се залепят, зъба и фасетите са сливат чрез цимента и стават едно цяло.

Проблемът с падането или чупенето идва, когато е нарушен четвъртият компонент на бялата естетика – позицията на зъба. Ако не сме подготвили зъба, а директно сме го изпилили, това означава, че в някой части на зъба ще махнем емайла и ще преминем в дентин. Когато лепим фасета в този долен слой, добрата химическа връзка я няма и така може да предизвикаме нежелания ефект от падане на фасетата. Цялото планиране е много важно, за да се прецени точно пътят, по който трябва да мине пациентът, така че да получи това за което си е мечтал.

Порцелановите фасети са едно от най-дълготрайните решения за постигане на красива усмивка при неумъртвени зъби. Коронките са друго подобно решение, но по-подходящо за умъртвени зъби и такива с нарушена цялост и форма. С помощта на Smile design ще видите как точно ще изглеждат фасетите и коронките във вашата усмивка и ще прецените коя е най-подходящата форма и цвят, за да постигнете истински забележителни резултати.

Възможно ли е да видим предварителен проект на усмивката си?

В търсене на методи за създаване на идеална хармонична усмивка, естетичната стоматология достигна в последните години до много високо ниво на развитие. Иновативният стоматологичен метод Smile design стои в основата на този процес. Това е комплексен подход, който включва няколко етапа. Зъбите и венечната рамка на пациента се сканират и се създава 3D модел, за да се направи дизайн на усмивката.

Благодарение на готовия проект, пациентът има възможност да види бъдещата си усмивка като инженерно решение, преди да започнем работа по нея. Чак след като той е възприел и одобрил бъдещата си визия се пристъпва и към реализиране на проекта. Красивата усмивка е съчетание на две неща – бяла и розова естетика, това са зъбите и венечната рамка. При зъба водещи са четири компонента, които определят естетичната му визия – позицията, формата, размера и цвета. При венеца това са неговия контур, каква част се вижда от него и цветът му.

Проектът, който създаваме с технологията Smile design, ориентира дали и колко да се вижда от венеца, какъв да е контурът, каква да е формата и размерът на зъба, както и по най-прецизния начин да се планират лечебните стъпки, за да се постигне идеална хармония между зъбите и индивидуалните черти на пациента. Стъпките, които следват след създаване на дигиталния модел чрез системата Smile design, могат да включват един или няколко подготвителни етапа – избелване на зъбите, подреждане на зъбите с прозрачни шини или корекция на венечната рамка.

Какво представлява бондингът, който също е част от възможните естетични корекции на зъбите?

Бондингът е процедура, с която се изграждат и поправят различни по-дребни несъвършенства в зъбите – отчупване, изпиляване, коригиране на разстояния и други. Тази процедура е подходяща за коригирането на единични зъби и е добра алтернатива на фасетите. С помощта на Smile design имате възможността да видите точно как ще изглеждат зъбите след бондинг и да направите корекции във формата и дължината още преди първата процедура.

Какви технологии използва съвременната естетична стоматология?

Минимално инвазивната стоматология е тенденция от много години. Освен нея технологиите в сферата са напреднали изключително много. В Medical Dent имаме например дигитална камера за взимане на отпечатъци и можем да планираме дигитално усмивката ви, за да видите крайния резултат още преди да започнем работа.

Материалите, които използваме са биологично поносими. Изключително здрави и устойчиви, те дават възможност за трайни и издръжливи конструкции, каквито преди години бяха труднопостижими. Всичко това издига денталната медицина в днешно време на едно различно ниво.

Болезнени ли са естетичните корекции на усмивката?

Модерните методи за обезболяване и лечение под медицински сън, позволяват на пациентите да се чувстват комфортно през цялото време, докато тече процесът по сдобиване с мечтаната усмивка. Модерната стоматология предлага напълно безболезнено и нетравматично лечение. Страхът от болка не е фактор, който да оправдава отлагането на желаната промяна в усмивката. Повярвайте ми, това решение може да промени живота ви завинаги в по-добра посока, виждал съм го през годините с очите си и си заслужава. Необходимо е само търпение и да имате доверие на вашия лекуващ дентален специалист, за да се спазят всички необходими стъпки в лечението и резултатът да е дълготраен.

А коя усмивка е красива за вас, д-р Кирилов?

За мен красивата усмивка е въпрос най-вече на пропорции и хармония. Разбира се има много математика и златни сечения, но разбирането за пропорции е водещо. При планиране на усмивката трябва да се вземат предвид индивидуалните черти, всяка особеност в тялото и лицето на човек. Специалистът е водещ в това планиране, защото технологиите може да са напреднали, но те са ефективни само в ръцете на опитния професионалист.

www.medicaldent.bg

Коментирай