Здраве и красота

8 храни, които помагат при сезонна депресия

Включете ги в менюто си през цялата година

17.10.2022г. / 13 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между куркумата, киселите краставички, киселото мляко, чая от лайка? Всички те ни помагат да намалим тревожността и да имаме добро настроение. Начинът ни на хранене оказва влияние не само върху това как изглеждаме, но и как се чувстваме. Има редица причини, поради които можем да се усещаме напрегнати, потиснати и смяната на сезоните е една от тях.

Безпокойството може да доведе до изтощение, натрупване на хроничен стрес. Добавяйки към менюто си някои полезни храни, можем да дадем зелена светлина на доброто настроение. Вижте кои са в следващите редове.

7 неща, от които стареем по-бързо

Хапвайте риба

Освен че е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, рибата е богата на витамин D, който има влияние върху нашето настроение, но и размера на талията. Според западни изследвания, витамин D има положителен ефект върху психичното здраве и спомага за намаляване на усещането за тревожност, сезонна депресия.

Тиквени семки

Западни проучвания, свързващи витамин Е с депресия и тревожност, предполагат, че консумацията на храни, богати на този антиоксидант, би помогнала да намалим риска от тези проблеми. Тиквата, но и тиквените семки също са важен източник на калий, който помага за регулиране на електролитите и кръвното налягане. Това има успокояващ ефект при хората, които може да страдат от безпокойство и стрес поради електролитен дисбаланс, смятат учени.

Ползи от тиквата за кожата и косата

Горски плодове

Повечето горски плодове са с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти, включително флавоноиди. Научно доказано е, че редовната им консумация спомага за подобряване здравето на мозъка и по този начин помага при облекчаване на тревожността.

Семена от чиа

Полезни за сърцето, но и за нашето психично здраве. Семената от чиа са богати на омега-3 мастни киселини, които играят важна роля за успокояване на възпалението и намаляване на тревожността. Семената може да се добавят в смути, десерти, към кисело мляко, овесена каша и други.

6 причини да добавите към менюто си бадемово мляко

Бразилски орехи

Богати са на витамин Е, но съдържанието им на селен ги прави особено полезни за справяне с тревожността. Депресивното и тревожното поведение често се обострят от възпалителни разстройства и проблеми с невротрансмисията. Селенът намалява възпалението, което може да подобри психичното здраве и настроението.

Овесени ядки

Чували сме за съединението серотонин, което ни помага да се чувстваме по-спокойни, щастливи. Овесените ядки са вкусна и полезна закуска, която ни осигурява аминокиселината триптофан, която спомага за секрецията на серотонин в тялото.

Свързани статии

Яйца

Яйца можем да добавим по разнообразен начин в менюто си. Те са богати на витамин D и триптофан. Яйцата са полезен източник на протеини, което означава, че съдържат всички основни аминокиселини, необходими за растежа и развитието. Това, съчетано с високото им съдържание на витамин D, ги прави чудесно допълнение към ежедневното ни меню против тревожност.

Авокадо

Още една храна за добро настроение и срещу тревожност. Авокадото съдържа здравословни мазнини, но също така и витамин B6, както и магнезий, които работят заедно, за да облекчат безпокойството и насърчават здравата нервна система. Магнезият е особено важен за нашето добро настроение и пълноценен сън. Той контролира и успокоява хипофизата и надбъбречните жлези, отговорни за реакцията ни на стрес.

Коментирай