Здраве и красота

5 маски за лице за есенна грижа за кожата

Подхранват я в дълбочина

13.10.2022г. / 14 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През есенно-зимния период грижата за кожата на лицето ни променя своите съставки или поне отчасти. Нуждаем се от защита от студеното и влажно време, мразовития вятър. При някои хора дори се обострят екземите. Козметиката е все така подхранваща и възстановяваща, но докато през пролетта и лятото залагаме на по-леки продукти за лице, през студените месеци можем да си позволим нещо по-богато като текстура и съставки.

Маските за лице разбира се са част от грижата за нашата красота. Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ споделяме с вас 5 маски за лице за есенна грижа за кожата. Не забравяйте, че маските се нанасят, след като сте почистили кожата си от грим и замърсявания. След изплакването им може да нанесете подходящ крем. При добра поносимост може да ги прилагате 1-2 пъти в седмицата.

Маска с папая срещу пигментни петна

Есента и зимата са сезоните, през които можем да се погрижим за елиминирането на пигментните петна, възникнали през летния сезон. Тази маска е чудесна за подобряване на тена на кожата. Направете на пюре малко количество папая и добавете към нея 1-2 ч. л. мед, разбъркайте добре. Маската се нанася върху чиста и суха кожа, а след 15-20 минути може да я изплакнете с хладка вода.

6 етерични масла за стресирана кожа с бръчки

Маска с бадеми и зехтин

Ако разполагате с кухненски робот, блендер, смелете шепа сурови бадеми. Може да ги смелите по-фино, така че да могат да отделят малко от полезните масла в тях. Към бадемите добавете 1-2 с. л. зехтин. Тази маска може да се нанесете с лек масаж, за да подейства и като пилинг върху лицето. Комбинацията от съставки доставя на кожата мастни киселини и витамин Е, които подхранват, възстановяват и действат срещу свободните радикали. Оставете маската да действа 10 минути и изплакнете с хладка вода.

Как маслото от бабасу се грижи за кожата и косата ни

Маска с какао, авокадо и мед

Авокадото е изключително подхранващо, какаото е отличен източник на антиоксиданти за кожата, докато има антибактериален и противовъзпалителен ефект, освен това и стяга кожата, овлажнява я. За да си приготвите тази маска за лице намачкайте 1/4 авокадо и добавете към него 1 с. л. натурално какао на прах и 1 с. л. мед. Всичко се разбърква добре. Маската се изплаква след 10-15 минути с хладка вода.

Свързани статии

Маска с круша, канела и мед

Крушите, когато ги хапваме, подхранват кожата ни отвътре навън. Това важи и за останалите две съставки. Но ако направите на пюре ½ круша и добавите към нея ½ ч. л. канела на прах и 1 ч. л. мед се получава вкусен десерт, но и чудесна подхранваща маска за лице. Кожата е по-свежа, а крушата и медът имат и леко стягащо действие. Оставете маската да действа 10-15 минути и изплакнете с хладка вода.

Как пчелният восък прави кожата по-красива и здрава

Маска с тиква и кисело мляко/заквасена сметана

Тиквата е богата на алфа-хидрокси киселина, която спомага за регенерацията на кожните клетки. По този начин кожата ни е по-свежа и гладка, с по-малко неравности по тена ѝ. Млечната киселина в млякото също допринася за нежната ексфолиация на кожата, но също така подхранва и стяга. За да си приготвите маската, в купичка комбинирайте варена или печена тиква (без кората). Намачкайте я на пюре и добавете към нея 1 с. л. кисело мляко или заквасена сметана. Маската се оставя да действа 10-15 минути, след което се изплаква с хладка вода.

Коментирай