Здраве и красота

Как маслото от бабасу се грижи за кожата и косата ни

Богато е на витамин Е

29.05.2022г. / 05 51ч.
Михаела Лазарова
Как маслото от бабасу се грижи за кожата и косата ни

В грижата за нашата красота и здраве, обичаме да добавяме към козметичните си грижи и различни видове масла. Чували ли сте за маслото от бабасу? То се извлича от растение наречено палмово дърво babassu от далечните гори на Южна Америка. Но това дърво може да се намери и в северната част на Бразилия.

Листата, корените и плодовете се използват в медицината, а маслото от бабасу се прави от семената на палмата бабасу.

6 от най-добрите масла за кожата

Хубавото е, че у нас също може да намерим това уникално масло, най-често в био магазините. Подходящо е за консумация, но се използва и в грижа за кожата, косата, включително и от козметичната индустрия. 

Като текстура то много напомня на кокосовото масло. На стайна температура е твърдо, но при допир с кожата бързо омеква и се разтапя. Маслото от бабасу е много богато на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес.

Алфа-хидрокси киселини за красива и млада кожа

Също така, това уникално масло има противовъзпалителни свойства, което го прави и подходящо за нанасяне върху кожата, като според западни специалисти е подходяща грижа дори за кожи, които са склонни към екзема и  розацея.

Своите противовъзпалителни свойства маслото дължи на лауриновата киселина, която се съдържа в него. Смята се, че тя спомага за успокояване на дразненето, ухапвания от насекоми, малки ожулвания по кожата. Грижата с масло от бабасу ни осигурява и олеинова и миристинова киселини.

Това, което трябва да знаем за маслото е, че без значение дали е в комбинация с други съставки или се ползва самостоятелно, то попива бързо в кожата, но не запушва порите ѝ. Чудесно овлажнява, дори кожата на скалпа, както и по-сухата коса. 

Високото съдържание на витамин Е, фитостероли, мастни киселини и антиоксиданти правят маслото от бабасу идеалното средство за преждевременно стареене на кожата. То може да помогне за намаляване на появата на фини бръчки, да подобри вида на белези, пигментни петна, да стимулира растежа на нови клетки и да увеличи еластичността на кожата, дори с напредване на възрастта.

Свързани статии

Също така спомага за омекотяване на кожичките около ноктите и за укрепване на косата. Мастните киселини в маслото образуват нещо като щит, блокирайки влагата и придавайки на косата ви по-здрав вид, като същевременно стимулират нов растеж. 

Маслото от бабасу може да се добавя към домашните ви маски за лице и коса, към шампоана, да се нанася самостоятелно или в комбинация с други масла върху кожата ви. Може и да потърсите козметични продукти, които са обогатени с него. Въпреки че има редица ползи за здравето и красотата, маслото от бабасу в редки случаи може да доведе до алергични реакции, затова преди употреба се консултирайте със специалист. 

Коментирай