Здраве и красота

Как да намалим увреждането на косата, когато се боядисваме

Нанасяйте грижа преди третиране на косата

14.01.2023г. / 12 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте от дамите, които предпочитат да боядисват косата си, вероятно знаете колко е трудно да я предпазите от вредното действие на боята. Независимо дали става въпрос за професионална, безамонячна или конвенционална боя и въпреки старанието на производителите за по-изчистени и безвредни формули, този тип продукти оставят своя отпечатък върху здравето ѝ. Има ли нещо, което можем да направим, за да остане косата ни бляскава и хидратирана, въпреки честото боядисване?

Предлагаме ви няколко трика, с които ще запазите жизнеността ѝ. Ето ги и тях:

Доверете се на професионалист

Изборът на фризьор е много важен. За миг си помислете на колко професионалисти се доверявате в живота си – вашия зъболекар, автомонтьор, фармацевт. Защо да не оставите и грижите за вашата коса в ръцете на човек, който знае от какво точно има нужда тя. Опитният коафьор ще изследва косата ви, ще проучи състоянието ѝ, ще ви зададе въпроси, за да узнае повече за това как се отнасяте с нея. За първи път ли се боядисвате – ако да, колко често, колко пъти в годината и от колко години? Използвате ли топлина, за да стилизирате косата си? Колко често миете косата си? Опитвала ли сте да се боядисвате у дома? Това би трябвало да са първите въпроси, които следва да ви зададе един опитен фризьор, преди да нанесе боята за коса.

Една от най-честите причини за увреждането на косъма е прекаленото третиране, затова професионалист трябва да прецени дали и как да оцвети косата ви. Послушайте съветите му, тъй като негова работа е да предпази косата ви, понякога дори от самите вас. Не се подлъгвайте по модни трендове и прически – съобразете вашата със състоянието на косата си. Не пестете пари, опитвайки се да постигнете професионален ефект у дома – това е на практика невъзможно. В крайна сметка – здравето на косата ви е на първо място.

Изберете правилния шампоан и балсам

Дори да не посещавате фризьор много често, когато това се случи – попитайте го какви продукти би ви препоръчал, за да заздравите косата си. Стилистите са в крак с най-новите тенденции и последните технологии и биха ви дали адекватен съвет. Може би конкретна маска или пък грижа без отмиване? Не се притеснявайте да попитате и послушайте съветите на коафьора.

Бъдете търпеливи

Свързани статии

Видяла сте снимка в някоя от социалните мрежи, запазвате я и се втурвате към салона за красота, искайки от фризьора да ви направи същия цвят и прическа. Запазете спокойствие и бъдете търпелива – понякога, за да постигнем ефекта, който бихме желали, ще трябва да направим няколко сесии при стилиста. Не бързайте и не търсете непременно драстична промяна – със сигурност за това ще заплатите със здравето на косата си.

Избягвайте прекомерна топлина

Често пъти тази истина е трудна за преглъщане от нас, жените. Ние обожаваме косата си стилизирана – изправена или на къдрици. Но на каква цена? Боядисването може да бъде много увреждащ процес – боята не просто покрива косъма, тя нарушава структурата му, за да може цветът да проникне в него. Ако към току-що боядисана коса прибавим и топлинна обработка – ефектът би бил като да сипваме сол в рана.

Използвайте топлинни протектори

За да избегнете гореописания ефект – винаги нанасяйте продукт, който е разработен специално, за да предпазва косата ви от вредите на прекомерната топлина.

Нанасяйте грижа преди боядисване

На пазара съществуват терапии, които ще ви помогнат да ограничите вредното влияние на боята за коса. Нанесете вечерта преди третиране и по възможност, оставете да действа цяла нощ. Друг вариант е да използвате преди след боядисване или 2-3 пъти седмично, като балсам, а след 15 минути да отмиете с вода.

Използвайте кокосово масло

Топкоафьори съветват – използвайте кокосово масло – особено ако често посещавате басейн или пък планирате ваканция на слънчево място. Нанасяйте маслото в края на кичурите – така ще предпазите косата от прекомерно изсушаване, което може да се причини от UV лъчите и солената вода.

Коментирай