Здраве и красота

12 признака на дефицит на витамини

Някои са изненадващи

03.11.2022г. / 09 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че витамините са важни за нашето здраве. Понякога обаче, въпреки че се храним здравословно и се излагаме редовно на пряка слънчева светлина, може да страдаме от дефицит на някои витамини. Неразположенията могат да останат незабелязани, да ги неглижираме. Вижте 12 знака, че може би имате недостиг на някой витамин. Обикновено точността на стойностите се установява чрез кръвни изследвания, но е добре да се допитате до вашия лекар при съмнения.

1. Сухота в очите – Недостигът на витамин А често се проявява като сухота в очите. Витамин А, както е известно, е от решаващо значение за доброто зрение.

2. Анемия – Според западни изследвания, хората с дефицит на витамин А са склонни да имат ниски нива на желязо, което може да доведе до анемия.

3. Проблеми със съня – Недостигът на витамин D е свързан с много промени в съня, като по-малко часове за сън и сън, който не е спокоен и възстановяващ за тялото. Според някои западни изследвания, дефицитът на слънчевия витамин може да бъде свързан и със сънна апнея.

6 напитки за здрави кожа и коса

4. Афти в устата – Според редица западни изследвания, дефицитът на витамин В12, желязо и витамин С може да бъде свързан с появата на афти в устната кухина. Витамин С също е важен и за здравето на венците, ако има недостиг в организма, може да страдаме от кървящи венци.

5. Световъртеж – Хора, при които нивата на витамин В12 са по-ниски от необходимото е възможно да страдат от замайване и световъртеж. Това е така, защото както при дефицит на витамин А, недостигът на витамин В може да доведе до анемия, която намалява броя на здравите червени кръвни клетки в тялото и нарушава притока на кислород към мозъка.

Витамин В5 – за по-малко бръчки и здрава кожа

6. Възпаление на кожата – Ниските нива на витамин B2, известен също като рибофлавин, също може да се прояви по изненадващи начини, чрез възпаления върху кожата.

7. Косопад – Знаете ли че загубата на коса може да се дължи на недостиг на витамин D? Учени смятат, че това се дължи на факта, че витаминът участва в синтеза на кератин – протеинът, който изгражда косата, ноктите, кожата.

8. Поява на бръчки – Недостигът на витамин С ускорява признаците на стареене на кожата, като поява на бръчки. Той е мощен антиоксидант, който регулира синтеза на колаген – протеинът, отговорен за еластичността и младостта на кожата ни.

Витамини и минерали срещу стрес

9. Спукани кръвоносни съдове по кожата – Обикновено ги забелязваме по краката си. Витамин С е много важен за здравето на кръвоносните съдове, а ако не си осигуряваме достатъчно от него, можем да забележим появата на спукани капиляри.

Свързани статии

10. Промени в настроението – Свързваме ги с недостиг на минерала магнезий, но оказва се, ако страдаме от дефицит на витамин D, това може да доведе до промяна в цялостното ни настроение, до чувство на отпадналост и умора или дори признаци на депресия.

11. Мускулни болки – Витамин Е играе огромна роля в поддържането на нашите мускули, ето защо дефицитът му може да се усети и под формата на мускулна болка.

12. Кръв в изпражненията, кървене от носа – това може да са симптоми на дефицит на витамин К, но разбира се консултацията с лекар е много важна и именно тя може да потвърди дали със сигурност се дължи на това или на нещо друго.

Коментирай