Здраве и красота

Кои са най-полезните напитки за вашето тяло?

Хидратирайте тялото си и му дайте това, което заслужава

21.12.2022г. / 08 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато кажем напитка, всеки има своя представа за това, което харесва. Децата обожават мляко, за разлика от възрастните, които обичат недотам полезни неща. Можем ли да изберем напитка, която да утоли жаждата ни и да ни направи по-здрави? Можем да отговорим положително на този въпрос. В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за вкусни и питателни питиета. Ето ги и тях:

Сок от нар

Ако изберете сок от нар (но не от концентрат), вие ще можете да се наслаждавате на неговите ползи за организма ви. На първо място – той е пълен с антиоксиданти, които предпазват клетките от стареене. Освен това те ще ви помогнат с облекчаването на възпалителните процеси, което пък може да ви е от полза за намаляването на симптомите на артрит и други заболявания. Не бива да пропускаме и факта, че сокът от нар е богат на витамин C, който е особено важен за доброто функциониране на имунната система, особено през зимния сезон.

Комбуча

Вероятно сте срещали някъде това наименование и то ви е прозвучало много екзотично. Ако пък не сте – веднага ще ви обясним какво е това. Накратко казано, това е ферментирал чай. Поради специфичния процес на ферментация, тази напитка е естествено газирана, което я прави идеална за любителите на питиета с мехурчета. Тя е наситена с пробиотици, които подпомагат добрите бактерии в стомаха. Те от своя страна помагат на тялото да абсорбира по-добре витамините и минералите.

Вода

Нямаше как да подминем може би най-полезната напитка на света. Тя е от съществено значение за здравето на целия организъм. Водата предотвратява дехидратация, запек и дори камъни в бъбреците. Освен това, тя няма никакви калории, което я прави най-добрия приятел на вашата добра форма. За да разнообразите вкуса ѝ, можете да добавите към нея изстискани цитрусови плодове или пък резенчета ябълки, круши, или пък горски плодове. Ако искате да си набавите екстра хидратация, добавете към чашата вода резенчета краставица.

Смути

Освен че ще намали жаждата ви, тази напитка ще ви помогне и да намалите усещането за глад. Някои фитнес специалисти дори препоръчват смутито като заместител на междинното похапване. Безспорно, то може да бъде не само вкусно, но и питателно. Вариантите за неговото приготвяне са безбройни – можете да смесите плодове, зеленчуци, вода, мляко, ядки. Дори да „маскирате“ вкуса на полезни храни, чийто вкус не харесвате (като цвекло, броколи или пък спанак). За да направите вашето смути подходящо за динамичния ви начин на живот – прибавете към него протеин, семена от чиа и какао.

Кафе

Свързани статии

Въпреки неговата противоречива слава, безспорно кафето е една от най-консумираните напитки в света. Според последните проучвания в областта на здравето, то може да намали предпоставките за развитие на диабет тип 2, да ви предпази от сърдечносъдови заболявания и нарушения в работата на черния дроб. Препоръчително е с кафето да не се прекалява. Допуска се употребата на 2 до 3 чаши на ден. За предпочитане е да го консумирате, без да добавяте захар и сметана, тъй като така рискувате то да стане прекалено калорично.

Мляко

Въпреки че свързваме пиенето на мляко главно с времето, когато сме били деца, тази полезна напитка може да ни даде много, дори на по-късна възраст. Млякото е източник на калций, витамин D и калий. Всички тези вещества в комбинация помагат за поддържането на здравето на вашите мускули, кости и зъби. Ако спазвате режим с нисък прием на калории, можете да потърсите нискомаслен вариант на традиционното мляко.

Коментирай