Здраве и красота

Как маслото от шафран прави кожата по-красива

Намалява пигментните петна

24.12.2022г. / 06 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-скъпите и невероятни съставки, използвани в кулинарията е шафранът. Но той е също толкова важна част и от аюрведа. Шафранът има редица ползи за здравето, сред които – действа като афродизиак, намалява риска от рак. За какво още е полезен може да прочетете тук.

Шафран може да намерим и под формата на масло. Всъщност в редица козметични грижи за лице и тяло се добавя това масло. То може да бъде част и от нашите домашни маски за лице, да се комбинира с други масла в грижа за кожата като лайка, тамян, шипка и други. Да се добавя към кремовете преди нанасяне. Чудесна грижа е и за косата.

Но как действа върху кожата? Освен че намалява бръчките и тяхната поява, вижте още няколко причини да го използвате.

Кои са ползите от сухото масло за кожата и косата?

Овлажнява кожата

Ароматното шафраново масло е богато на естествени витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряване на влагата в кожата. Използването само на няколко капки шафраново масло дневно може да помогне за укрепване на кожната бариера и да предпази кожата ви от изсушаване, сочат изследвания.

Облекчава акнето

Антиоксидантните свойства на това масло са ефективни по отношение на борбата с акнето, сочат изследвания. Антибактериалното и ексфолиращо свойство на маслото от шафран, спомага за облекчаване на акнето и намалява риска от повторна поява на пъпки. Маслото от шафран не запушва порите и е известно с това, че не допринася за образуването на черни точки.

Витамин В5 – за по-малко бръчки и здрава кожа

Тонизира кожата ви

Прилагането или използването на масло от шафран под всякаква форма, допринася за това кожата ни да бъде тонизирана, здрава и блестяща. Антиоксидантите в маслото се борят със свободните радикали, за които е известно, че нанасят вреди върху целия организъм, включително кожата. В допълнение, маслото подобрява кръвообращението, което я поддържа стегната и забавя появата на признаци на стареене.

6 етерични масла за стресирана кожа с бръчки

Намалява белезите и пигментните петна

Още една полза за кожата от употребата на шафраново масло е, че допринася за намаляване на белезите от пъпки, рани. Смята се, че това се дължи на линоловата киселина в маслото, която допринася за възстановяването на кожата, подобрява процеса на зарастване на рани, подхранва я. То е чудесна грижа и при пигментни петна, тъй като спомага за тяхното избледняване.

Свързани статии

Намалява акнето

Неговите удивителни антибактериални и противовъзпалителни качества правят шафрана идеална съставка за лечение на акне и пъпки. Притежава лечебни свойства, които могат да помогнат за изчистване на склонна към акне кожа.

Козметика с козе мляко – преобразява кожата

Прави кожата по-блестяща

Стрес, замърсяване, неправилна грижа, нездравословно хранене и други. Всичко това влияе върху тонуса и блясъка на кожата ни. Според изследвания, редовното използване на продукти с шафраново масло или добавянето му към грижи за кожата, може да помогне за намаляване на негативните ефекти и да направи кожата по-сияйна.

Коментирай