Здраве и красота

Какво се случва в тялото, когато не правите секс дълго време

Защо сексът е важен за здравето и психиката

28.12.2022г. / 07 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сексът е прекрасно изживяване, което не само носи наслада и близост с половинката ви, но и множество ползи за здравето. Когато не правите секс задълго или изцяло спрете да го правите по някаква причина, това дава негативни отражения както на психиката, така и на физиката.

Какво значат секс сънищата ни според психолози

Какво точно се случва в тялото, когато спрете да правите секс или не сте го правили дълго време?

Менструалните болки може да се увеличат

Ако спрете да правите секс, тежестта на менструалния ви цикъл може да се влоши. Възможно е да изпитвате повече спазми, по-обилно кървене, по-силни болки. Сексът има успокояващ и релаксиращ мускулатурата ефект благодарение на ендорфините, които се отделят. Това помага за облекчаване на болката и спазмите.

Вагиналната стена може да отслабне и да изтънее

Сексът предизвиква повишен приток на кръв в малкия таз и половите органи. Доброто кръвоснабдяване в тази област подобрява състоянието на тъканите на вагината, което спомага за нормалното делене на клетките и здравословното подхранване с необходимите вещества и кислород. Когато не правите секс, притокът на кръв в тази зона намалява, което може да афектира стените на вагината, да ги изтъни и да ги направи по-слаби.

6 неща за незабравим секс, от които се нуждае всяка жена

Здравето на простатата може да се влоши

Мъжете също могат да пострадат, ако не правят секс за дълъг период от време по някаква причина. Редовната еякулация е важна във физически смисъл, защото чрез нея се стимулира простатната жлеза. Нередовните еякулации могат да доведат до възпаления и уголемяване на простатата, което крие риск и от рак.

Намален риск от инфекции на пикочните пътища

Има едно положително нещо, което може да се случи, ако не правите секс задълго и това е намаленият риск от инфекции на пикочните пътища и полово предавани болести. Това не е причина да спрете да го правите, разбира се. Практикуването на безопасен секс е добър начин да ограничите тези рискове.

Най-неподходящото време да правите секс

Имунната система може да отслабне

Редовният секс подобрява имунните защити и стимулира имунната система да се бори с атаките на вирусите и патогените. Този положителен ефект се дължи на повишения синтез на имуноглобулин А, който е първата линия на защита срещу вируси и настинки. Ако сте в дълъг период на липса на секс, има вероятност синтезът на имуноглобулин А да намалее с до 30%, според списание Men’s Health.

Нарушения в съня

Продължителната липса на секс може да доведе до проблеми със съня, безсъние, чести нощни събуждания и трудно заспиване. Връзката на секса със съня се дължи на ендорфините, които се отделят по време на интимен акт. Те успокояват нервната система и стимулират механизмите на съня. Ако правите редовен секс, качеството на съня се подобрява.

5 неочаквани ползи за здравето от секса

Коментирай