Здраве и красота

Как да бъдем активни и здрави през зимата?

Нека студеното време не ви служи за оправдание да не бъдете здрави и във форма

11.01.2023г. / 17 51ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Активността и движението са едни от най-важните условия, които трябва да спазваме, ако искаме да останем здрави и силни. За съжаление, студеното време е честа предпоставка за точно обратното – да си останем вкъщи. Но всъщност това може да не е най-доброто, което можем да направим за себе си. Студът и чистият въздух ни помагат да се калим и да направим тялото си по-устойчиво. В следващите редове ви предлагаме няколко лесни трика, с помощта на които можете да останете активни и здрави през зимата. Ето ги и тях:

Облечете се добре

За да се подготвите добре за зимните условия, сложете подходящи дрехи. Задължително първо сложете термо бельо, отгоре клин или грейка, както и яке от подходяща материя. За предпочитане е да облечете повече слоеве дрехи – така ще можете да се освободите от някой от тях, ако ви стане топло. Слоят, който е най-близо до кожата, трябва да е изработен от плат, който задържа влагата в кожата. Избягвайте памук, защото щом веднъж се намокри, той не може да изсъхне. Най-горният слой на дрехите ви трябва да е от материя, която е водо- и ветроустойчива.

Не бързайте да се разсъбличате

Ако сте се облекли добре и сте спортували на открито, вероятно когато се приберете у дома, първото нещо, което ви се иска да направите е да се разсъблечете. Но това може би не е много правилно. Вместо това, дайте време на тялото си да се настрои. Ако не сте мокри, изчакайте 10 или 15 минути, преди да се преоблечете. Ако изгубите топлината от тялото си прекалено бързо, рискувате да си причините лека форма на хипотермия.

Поемайте течности

Независимо, че свързвате хидратацията с летните дни и морските ваканции, от изключителна важност е да поемате достатъчно течности и през зимата. Дори и да не се чувствате жадни, уверете се, че поемате нужното количество вода за деня. Пийте я преди, по време и след като извършвате физическа дейност. Един здравословен трик е да имате в себе си термос с топъл билков чай.

Бъдете активни през деня

Ако искате да съчетаете грижата за здравето си и физическата активност, най-добре ще направите това, ако правите упражнения навън. За предпочитане е през тази част от деня, в която все още има слънце. Въпреки че това може да се окаже трудно през зимата, слънчевите лъчи ще ви заредят с нужното количество витамин D. Той е важен за поддържането на здравето на костите и зъбите, както и на имунната система и подпомага здравето на сърцето.

Правете онлайн тренировки

Ако нямате възможност да спортувате на открито, правете това у дома. За това няма да са ви необходими карти за фитнес, нито пък специални дрехи. В интернет има безброй тренировки, в зависимост от степента на вашата физическа подготовка. Дори да не свалите килограми, движението ще ви помогне да ускорите метаболизма си, да тренирате сърдечния мускул и ще повлияе благоприятно върху костите и ставите.

Срещайте се с приятели

Свързани статии

През зимния сезон сме по-склонни да останем у дома, с напитка пред екрана на телевизора. Но срещите с приятели и роднини могат да подобрят тонуса ни и да ни помогнат да сме в по-добро настроение. Споделянето с други хора сваля психическото напрежение и ни помага да сме по-здрави.

Гответе по-здравословно

Използвайте повечето време, което прекарвате у дома, за да развиете готварския си талант. Можете да си вземете книга със здравословни рецепти и да се опитате да разчупите рутината в готвенето. Бъдете склонни да експериментирате и да опитате нови неща. Включете към менюто си повече супи и пресни салати, а ако ви е възможно, вместо следобедна закуска, си направете здравословно смути.

Увеличете приема на протеини

Протеините могат да повишат нивата на енергията ви. Те подпомагат изграждането на нови клетки, като същевременно ускоряват метаболизма и ви държат сити за по-дълго.

Коментирай
Здраве и красота