Здраве и красота

Как да се справите с вагиналната сухота

Какви могат да са причините

11.01.2023г. / 14 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Неслучайно казваме, че женският организъм е сложна система. Безспорно влиянието на хормоните може до голяма степен да определи настроението ни, начина, по който се чувстваме и дори как изглеждаме в собствените си очи. Те определят желанието ни за секс и удоволствието, което изпитваме от него. Много фактори могат да повлияят и за нежеланието ни за плътски удоволствия. Един от тях може да е вагиналната сухота. Какви са причините за нея и как да се справим с тях? В следващите редове ще се опитаме да ви дадем някои насоки. Ето ги и тях:

Що е то вагинална сухота?

Ако през последните няколко седмици сте усещали сърбеж, дразнене, парене, болезненост или пък болка по време на сексуален акт, най-вероятно имате вагинална сухота. Изброените симптоми може да причинят дискомфорт и да възпрепятстват желанието ви за полов акт. А това може да повлияе сериозно на отношенията с партньора ви. Не пренебрегвайте този проблем и не отлагайте решението му.

5 странични ефекта на менопаузата, които провалят секса

Какви може да са причините за нея?

Една от най-честите причини е менопаузата. През този период от живота на жената в нейния организъм се случват редица промени. Една от тях е сухотата в гениталната област. Тя може да се причини от пониженото производство на женски хормони. Кожата става по-тънка и по-чувствителна, а влагалището произвежда по-малко вагинална течност.

Друга причина за това състояние може да бъде кърменето. През този период организмът на жената преживява много хормонални промени и това може да рефлектира на сексуалното желание и чувствеността.

Високите нива на стрес също могат да имат негативно влияние и да обострят това състояние. Имайте предвид, че ако страдате от диабет, приемате противозачатъчни, консумирате твърде много алкохол или пък имате цистит, вагиналната сухота може да се появи.

Най-добрите храни по време на менопауза

Кога да потърсите лекарска помощ?

Вагиналната сухота рядко е симптом на сериозно заболяване. Ако обаче почувствате симптоми за повече от няколко дни и ако неприятното усещане продължава и по време на полов акт е добре да се консултирате с наблюдаващия ви гинеколог. Ако не се вземат навременни мерки, вагиналната сухота може да причини рани или напукване на тъканите на влагалището. Ако състоянието е придружено с кървене, незабавно потърсете лекарска помощ. По време на прегледа вашия лекар може да прегледа вагиналните стени или да опипа за изтъняване на кожата. Също така може да вземе проба от вагиналния секрет, за да провери за наличието на вредни бактерии.

6 правила за добро здраве на вагината

Как можете да облекчите това състояние?

В повечето случаи, използването на вагинален крем срещу сухота или лубрикант е достатъчно. Той може да възстанови баланса и да постигнете необходимата степен на овлажняване. Не е препоръчително да се използва бебешко олио или веган масла, тъй като те могат да причинят нежелана реакция, ако използвате презерватив. За предпочитане е лубрикантът, който използвате да е водоразтворим, за да не застраши безопасността на сексуалния акт, когато се използват предпазни средства. На пазара съществува голямо изобилие на такива продукти. Можете да изберете такива със загряващо или пък охлаждащо действие. Това може допълнително да подсили сексуалното ви изживяване. След консултация със специалист, можете дори да започнете използването и на естрогенни кремове.

Коментирай
Свободно време