Здраве и красота

Какво се случва с кожата, ако използвате твърде много крем

Вредните ефекти от прекаляването с хидратиращи и овлажняващи продукти

13.02.2023г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимата кожата страда от сухота, напуква се, сърби, зачервява се. Студеният въздух и агресивните атмосферни условия, леденият вятър са само част от факторите, които влияят на кожата и я правят по-суха. Онова, което правите е да нанасяте крем, особено на ръцете и лицето, тъй като са сред най-уязвимите открити части на кожата през цялата година.

Натурални хидратанти, които имате в кухнята си за красива кожа

Но колкото и полезно да е прилагането на крем през зимата, колкото и висококачествени продукти да използвате, прекаляването с крема може да има обратен ефект.

Какво се случва с кожата, ако прилагате твърде много крем?

Кожата може да произвежда по-малко собствена влага

Овлажняването на кожата с крем и хидратанти е много важно, но с него не трябва да се прекалява. Ако нанасяте твърде много крем, кожата може да стане ленива и да започне да отделя все по-малко естествени масла, които са много важни за нейното хидратиране и овлажняване. Ако кожата свикне да получава овлажняване само отвън, мастните жлези стават „мързеливи“.

Как да успокоите и хидратирате кожата през зимата?

Постоянното нанасяне на крем дава сигнал на кожата, че в нея има достатъчно вода, липопротеини и влага, които са ѝ нужни и поради тази причина се забавят естествените процеси в нея. Това поставя кожата в омагьосан кръг, в който тя става още по-суха, ако не прилагате крем.

Кои съставки в кремовете да използвате и кои да избягвате?

Според bestlife.com, има някои вещества в кремовете и хидратантите за кожа, които създават проблеми и се считат за не особено здравословни. Сред тях са формалдехид, парабени, които се намесват в хормоналния баланс.

Свързани статии

Препоръчително е да се избягват също добавени аромати, фталати, триетаноламин, ретинил пламитат, хидантоин. Те се свързват с повишен риск от рак и хронични заболявания, свързани с възпаления в клетките и тъканите.

Кои храни са подходящи, ако имате суха кожа?

Какво да направите, за да предпазите кожата от изсъхване?

Помислете за превенцията на кожата. Носете ръкавици в студени и ветровити дни, за да предпазите кожата от атмосферните условия. Опитайте се да разредите честотата на прилагане на кремове и овлажнители, за да тренирате кожата да се самоовлажнява.

Редувайте продукти с хидратираща и бариерна функция, съдържащи липопротеини и мастни киселини. Те помагат на кожата да запази бариерната си функция.

Коментирай