Здраве и красота

Храни, които могат да доведат до образуването на газове

Обърнете внимание на менюто си

19.02.2023г. / 06 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Метеоризмът и газовете са нормални телесни функции, тъй като те са част от храносмилателния процес. Въпреки това, някои хора изпитват по-често подуване на корема, диария, газове и обикновено това се дължи на определени храни и напитки, които не им понасят. Разбира се, винаги е добре храносмилателните проблеми да бъдат консултирани със специалист.

Въпреки това, ние също можем да обърнем внимание на това какво може да ги провокира. Консумация на газирани напитки, десерти за диабетици, бобови култури, зърна с глутен са само част от тях. Вижте кои други също може да доведат до газове.

Млечни продукти

Знаете ли, че 3 от 4 души с възрастта губят способността си да усвояват лактозата, основния въглехидрат в млечните продукти? Лактозната непоносимост може да причини подуване на корема и храносмилателни проблеми. В списъка с млечни храни, които могат да доведат до образуването на газове са прясно мляко, сладолед, сирена, кисело мляко и други.

Чайове при подуване на корема и стомаха

Кръстоцветни зеленчуци

Въпреки че са вкусни и полезни, не всяка храносмилателна система може да се справи добре с тях, тъй като съдържат определени захари, които водят до храносмилателни смущения. В този списък влизат зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, карфиол и други.

Лук

Лукът съдържа разтворими фибри, известни като фруктан, които могат да причинят пълен хаос в храносмилателния тракт. Докато някои хора нямат проблем да консумират пресен лук, могат да изпитат неразположения, ако лукът е преминал термична обработка, например когато е добавен в супи, ястия. Други пък не могат да консумират свеж лук, а за тях е необходимо да е сготвен. Обърнете внимание след консумацията на какъв лук страдате от газове и подуване в корема.

4 напитки, които помагат да отслабнем

Ябълки и круши

Вкусните плодове, богати на фибри, съдържат захари, които могат да доведат до затруднено храносмилане, подуване и газове в корема, в някои случаи и до диария. От друга страна, това са чудесни плодове, които могат да облекчат запека и да подобрят храносмилането. Беленето, както и варенето, печенето на плодовете може да помогне за намаляване на риска от газове в корема. Ако ги хапвате свежи, не прекалявайте с количествата. Други любими плодове, водещи до газове в корема са сини сливи, череши, фурми, диня.

Изкуствени подсладители

Съдържат се в много храни и напитки, но тялото ни реагира най-добре на храна, която е естествена, а не изкуствена. Организмът ни среща повече проблеми с това да обработи изкуствените подсладители. Ето защо някои хора страдат от газове. От друга страна, естествените подсладители като мед, нектар от агаве, кленов сироп са много по-добре приети от храносмилателната система.

Свързани статии

Храни с нишесте

Такива са картофите, морковите, пастата, царевицата, които въпреки че са вкусни съдържат нишесте, което при някои хора е трудно за храносмилане и веднага води до образуването на газове в корема.

Мазни храни

Това е голяма група от храни. В нея влизат бургери, картофки, храни с по-високо съдържание на мазнини като говеждо, свинско и почти всичко, което е било пържено, може да отнеме известно време, за да се усвои от стомаха. Ето защо след тяхната консумация се усещаме подути и имаме газове в корема.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
мен ( преди 1 година )
Демек - не яжте нишо,за да не ви се подува стомахът и да нямате газове :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар