Здраве и красота

Най-лошите храни за кръвната захар (галерия)

Оказват най-сериозно влияние върху нивата на глюкоза и влошават контрола на диабета

13.02.2023г. / 10 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене и контролирането на приема на въглехидрати и захари е от съществено значение за поддържането на оптимални нива на кръвна захар. Контролът ѝ е особено важен за страдащите от диабет, наднормено тегло, инсулинова резистентност. Кръвната захар може да се повиши рязко и при здрави хора, което също може да окаже влияние върху метаболизма и нивата на възпаление в клетките.

Според клиника Майо, цитирана от thedailymail.com, диабет тип 2 е един от най-често срещаните видове диабет, който възниква, когато тялото изпитва трудности в регулирането на кръвната захар. Това води до повишаването ѝ и се отразява пагубно на клетките и тъканите в тялото.

Не е задължително да сте диабетик, за да усетите ефектите на високата кръвна захар. Нейните стойности могат да скочат рязко след консумация на някои определени храни. Краткосрочните симптоми на висока кръвна захар са умора, изпотяване, сънливост, често уриниране, замъглено зрение, тежест в корема, според healthline.com. Ако често се храните с храни, предизвикващи резки скокове в кръвната захар, това в дългосрочен план може да повиши риска от диабет.

Кои са храните, които са най-лоши и вредни за нивата на кръвната захар?

Вижте ги в галерията тук.

Коментирай