Здраве и красота

Защо ноктите ви се чупят лесно?

Поддържайте ноктите си къси

17.02.2023г. / 13 22ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно поглеждате ръцете си поне няколко пъти на ден. Когато правите това, вие се превръщате в нещо като изследовател – наблюдавате кожата си, нейния цвят, нокътните плочки, малките петънца по ноктите, неравностите, кожичките и какво ли още не. Няма как да не забележите, ако ноктите ви са станали по-чупливи. На какво може да се дължи това?

В следващите редове ще се опитаме да дадем някои възможни отговори на този въпрос. Ето ги и тях:

Възрастта влияе на състоянието на ноктите

Времето оставя своя отпечатък върху всичко и за съжаление, ноктите също попадат в тази категория. С възрастта те могат да променят цвета си, да загубят блясъка си и да станат по-чупливи. За разлика от ноктите на ръцете, които стават по-тънки и чупещи се, тези на краката пък стават по-плътни и по-дебели.

Хипотиреоидизъм

Свързани статии

Симптомите на занижена активност на щитовидната жлеза могат да включват косопад, отпадналост, покачване на тегло, запек, депресия и в това число и чупливи нокти. Разбира се, при подобни състояния винаги трябва да се консултирате с лекар специалист, само той би ви препоръчал адекватно лечение.

Дефицит на желязо

Това състояние се появява, когато тялото не получава достатъчно желязо, в резултат на което нивата на червените кръвни клетки са понижени. Дефицитът се характеризира с умора, бледа кожа, студени крайници, главоболие, сърцебиене, чупливи нокти, сухи (напукани) устни и др. След консултация с вашия лекуващ лекар, можете да преминете към назначено от него лечение и най-вече с прием на подходящи хранителни добавки.

Прекалено честото миене на ръцете

Прекалено честото миене на ръцете, домакинската работа, както и миенето на чинии може да изсуши кожата и да направи ноктите чупливи и дехидратирани.

Честата употреба на лакочистител

Употребата на лакочистител с ацетон може да отслаби структурата на нокътя и да го направи по-податлив на чупене. Използването на гел лак също може да направи ноктите по-тънки и чупливи.

Как да разберете, че ноктите ви са чупливи?

Притиснете двете страни на нокътната плочка една към друга. Ако нокътят ви не се прегъне, най-вероятно имате чупливи нокти. За тях е характерно, че нямат гъвкавост, цепят се при удар и са напълно дехидратирани.

Какво да направите, за да заздравите ноктите си?

Свързани статии

Първата ви мисъл вероятно е да си вземете заздравител. Но може би това няма да е най-доброто, което можете да направите, за да се справите с това състояние, защото той би направил ноктите ви още по-твърди. Вместо това, потърсете овлажняващи лосиони за ръце, в чийто състав влизат ланолин и алфа-хидрокси киселини. Задължително овлажнявайте ръцете си след миене, нанасяйки лосиона както на ръцете, така и на ноктите. Дръжте на нощното си шкафче крем за ръце и го нанасяйте вечер, преди лягане.

Погрижете се за ноктите си

Поддържайте ноктите си къси, за да намалите площта им. Така ще минимализирате възможността те да абсорбират вода и химикали.

Не чоплете и не гризете ноктите и кутикулите. За препоръчване е да използвате омекотител за кожички, а след това леко да ги избутате с помощта на метален уред за избутване на кожички.
Използвайте лакочистител без ацетон и се опитайте да намалите честотата на използването му.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
po moi nabliudenia imat rolia i himikalite s koito po4istvame ili perem i miem .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар