Здраве и красота

Възстановяване на ноктите и кожичките с няколко уникални масла

Богати на витамини

16.02.2023г. / 12 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да имаме здрави и красиви нокти е много важно как се грижим за тях. Почистването на дома, миенето на чинии, нездравословното хранене, студеното време и други могат да се отразят зле на ноктите и кожичките около тях. Трябва ни бързо възстановяване, което можем да постигнем с помощта на няколко уникални масла. Вижте кои са те.

Масло от семена на моркови

Маслото от морковени семена е едно от най-уникалните масла за кожата на лицето, тялото и за ноктите. Богато е на бета-каротин и мастни киселини, витамин Е. Редовното му нанасяне спомага за възстановяване на влагата, от която сухата, напукана кожа се нуждае.

Маникюри с брокатен лак

Масло от гроздови семки

Уникална грижа против стареене, но и за мигновено подхранване на кожичките около ноктите. Маслото от гроздови семки е богато на витамини C, D и E и съдържа множество мастни киселини и полифеноли, за които е известно, че могат да помогнат за намаляване на появата на бръчки, но също така укрепват и възстановяват ноктите.

Масло от лимон

Лимоновото масло има антиоксидантни свойства, които са важни за поддържане на здравето на кожата и ноктите. Ако кожичките около ноктите ви са разрошени или разранени, много е важно да разредите това масло, за да не раздразни кожата. Може да го комбинирате с друго етерично масло или кокосово, масло от жожоба, да го добавите към крем за ръце.

4 причини да ползвате кокосово масло в грижа за ноктите

Лавандулово масло

То е известно със своите антибактериални свойства. Маслото от лавандула е едно от най-добрите етерични масла за нокти и кожички. Според западни изследвания, то насърчава заздравяването на повърхностни рани чрез ускоряване образуването на тъкани и повишаване на производството на колаген в кожата.

Маникюр с метален ефект (галерия)

Кипарисово масло

Маслото от кипарис помага за предотвратяване на някои бактериални инфекции и се смята, че допринася и за успокояване на възпалението. Това е много важно за здравето на ноктите, тъй като има редица рискови фактори, които могат да доведат до възпаление, гъбички по ноктите. Според изследвания, грижата с това масло върху напуканите кожички, подпомага възстановяването им. Когато кожата е разранена, тя е предпоставка за създаването на редица инфекции.

Свързани статии

Масло от тамян

За това ароматно масло се смята, че локалното му приложение датира от много години, тъй като е известно със своите противовъзпалителни свойства. Спомага за заздравяване на ноктите и кожичките – добре се комбинира с други масла.

Масло от безсмъртниче

Благодарение на своите регенериращи и антиоксидантни свойства, това масло има редица приложения, включително за облекчаване на изгаряния, порязвания, акне, рани и натъртвания. Известно със своите противовъзпалителни и антисептични свойства, то спомага за укрепването на ноктите и подхранва кожичките около тях.

Коментирай