Здраве и красота

Зелен чай матча при умора и за добро настроение

Изключително богат е на антиоксиданти

22.02.2023г. / 16 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За умората няма сезон. Причините за нейното проявление може да са най-различни. Когато изпитваме по-често умора, е добре да се консултираме със специалист. Когато изпитваме физическа и емоционална умора, бързо „възстановяваме“ енергийните си нива с енергийна напитка, нещо сладко за хапване. Това носи краткотраен ефект и никакви здравословни ползи. Какво ще кажете за чаша зелен чай матча? Матча на прах може да добавите към вашите фрешове, смутита, капучино, здравословни десерти.

Как матча помага при умора?

Силен тласък на енергия

Зеленият чай матча е известен със силния си тласък на организма към активност. Предимството му е неговото бавно усвояване в организма и постепенна доза енергия. Това го прави различен от кафето, което има много бърз ефект, тъй като се абсорбира в тялото ни само половин час след консумация, сочат западни изследвания. Ефектът на кафето отслабва също толкова бързо и понякога е съпроводен със странични ефекти като главоболие, безпокойство или сърцебиене.

Зеленият чай матча съдържа кофеин, но и антиоксиданти и аминокиселини, витамини A, E, C, минерали като желязо, калций, калий и цинк. За да извлечем максимума от тази напитка, трябва да я приготвяме така, че водата за нея да не е по-гореща от 80-85 °C. Японците пият чай матча чист, но добавянето например на мляко, ако ви е по-вкусно, не би навредило на хранителния състав на напитката.

3 вида полезен чай, който да включите в диетата си

Изключително богат на антиоксиданти

Истинската японска матча се смята за първенец по количество антиоксиданти. За тези антиоксиданти е известно, че помагат за доброто функциониране на нашия организъм и могат да допринесат за елиминирането на токсините. Това само по себе си ни помага да намалим също усещането за умора. Антиоксидантите ни помагат и да си осигурим така необходимата енергия през пролетта и есента. Натрупването на токсини се смята за една от водещите причини за редица неразположения.

Свързани статии

Матча събужда уморената ни душа

В красиво наситения на цвят чай матча се съдържат и големи количества L-теанин. Това е аминокиселина, която помага за забавяне на усвояването на чаения кофеин и в същото време стимулира мозъка, предизвиква усещането за интензивна концентрация и успокоява ума. Само след една чаша чай от матча, за нас става много по-лесно да се концентрираме върху различни задачи. Той е чудесна напитка след обилно хранене и срещу следобедна умора. Също така, чай матча ни помага и в онези дни, в които ни е по-напрегнато, подобрявайки настроението ни.

5 алтернативи на кафето, които ще ни събудят

Помага в борбата срещу стреса

Благодарение на L-теанина матчата е отличен съюзник срещу физическия и психически стрес. Според някои западни изследвания, напитката дори помага за синтеза на хормоните на щастието – допамин и серотонин. Също така е известно, че консумацията му води и до стимулиране на мозъчните алфа вълни, които са свързани с релаксацията и психическото благополучие. Това го прави и полезна напитка при пролетна умора.

Коментирай
Свободно време