Здраве и красота

3 вида полезен чай, които да включите в диетата си

Защо е добре да пием по една чаша всеки ден

13.12.2019г. / 06 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е невероятно здравословна и полезна напитка и това твърдение е подплатено с многобройни научни изследвания. Дори най-страстните любители на кафето не могат да отрекат ползите от полезния чай. Чаят може да допринесе в превенцията на опасни заболявания, като рак, ревматизъм, артрит, диабет.

Чайове, много богати на антиоксиданти

Най-полезните свойства на чая могат да се извлекат, ако се консумира без захар и прясно мляко. Ако искате да намалите дневната си доза кофеин и да подсилите тялото и ума си, вижте кои са някои от най-здравословните и полезни видове чай, които да включите в ежедневната си диета.

Оолонг чай за отслабване

Матча

Матча е прахообразен зелен чай, който е изпълнен с голямо количество антиоксиданти и има свойството да намалява тревожността и безпокойството. Неговите активни съставки влияят върху рецепторите на допамина и серотонина в тялото. Те подобряват тяхната чувствителност към хормоните на щастието и повдигат настроението.

Чаят матча може да се използва и в печенето и готвенето. Това е още един начин да се възползвате от здравословните му ползи.

8 причини да пиете чай от ройбос

За да си приготвите полезен и диетичен чай от матча, смесете 1 лъжица прахообразна матча със сока от ½ лимон в чаша гореща вода.

Снимка: iStock

Чай улонг/ оолонг

В чая от улонг или оолонг, както още го наричат, се съдържа гама-аминомаслена киселина, която играе съществена роля за функцията на нервната система. Този чай противодейства на стреса и намалява неговите нива в организма.

Чай от лайка

Лайката е известна с това, че помага да спите по-добре. Според някои скорошни изследвания, чаят от лайка допринася и в контрола на кръвната захар, респективно на диабета. Пиенето на чаша чай от лайка след всяко хранене може да спомогне за усвояването и разграждането на глюкозата в кръвта, което да подобри инсулиновата резистентност, разграждането на въглехидратите и контролирането на кръвната захар.

Пийте черен чай за здрави кости и по-малко стрес

Коментирай