Здраве и красота

Терапии за коса с яйце – решение на всеки проблем

Чудеса, които жълтъкът и белтъкът правят с косата

27.02.2023г. / 10 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Блясъкът и жизнеността на косата могат да се постигнат или възвърнат само с помощта на един превъзходен продукт – яйцето. То съдържа всички необходими хранителни и овлажняващи вещества, от които косъмът се нуждае. В комбинация с други полезни съставки яйцето може да превърне косата ви в най-пищния и красив аксесоар, с който да се гордеете.

Защо да опитате терапии с яйце за красива коса?

Яйцата са един от най-добрите натурални продукти за решение на всеки проблем с косата, защото са изключително богати на ценни съставки. Едно яйце съдържа жизненоважни за косъма и растежа протеини, антиоксиданти, витамини, холин, минерали, мастни киселини. Всички те помагат за укрепване на фоликулите, предотвратяват косопада, стимулират растежа на нови косми и допринасят за изглаждането, лъскавината и здравината на косъма.

Как да ползвате кисело мляко за здрава коса

Както белтъкът, така и жълтъкът в яйцето са важни за здравето на косата. Могат да се използват поотделно в комбинации с други продукти или нацяло в зависимост от целите.

Яйченият белтък е много богат на протеини и минерали. Те са съсредоточени главно в тази част на яйцето. Белтъкът е прекрасен за контрол на себума и омазняването на косата. Той подхранва с аминокиселини и минерали косъма по цялата му дължина.

Яйченият жълтък е предимно наситен с мастни киселини. Те са превъзходни за суха, изтощена, хвърчаща, начупена и накъсана коса. Имат свойството да приглаждат, хидратират в дълбочина и да внасят ценни подхранващи вещества в косъма от корена до върха.

Протеинови маски за коса

Как да използвате яйца като терапия и решение за всеки проблем с косата?

За бърз растеж

Вземете един белтък и го разбийте с вилица до побеляване. Към него добавете 2 супени лъжици зехтин или разтопено кокосово масло. Нанесете сместа върху скалпа и масажирайте няколко минути. Разнесете по дължината на косъма. Оставете да действа 15-20 минути. Измийте с мек шампоан и нанесете подхранваща маска.

Свързани статии

За суха, увредена и накъсана коса

Хвърчащата коса с накъсани и начупени краища е често срещан проблем, най-вече ако я третирате редовно. Жълтъкът може да бъде вашият спасител. Той в комбинация с кисело мляко може да върне жизнеността и лъскавината на сухия косъм.

Подхранващи маски за коса с кокос, ягоди, извара и банан

Смесете един разбит жълтък с половин кофичка пълномаслено кисело мляко. Разбъркайте добре. Нанесете върху косата за половин час. След това отмийте с мек шампоан.

Срещу пърхот

Яйцата подхранват кожата в дълбочина и се борят с лющенето, сърбежа и зачервяването на скалпа, предизвикани от пърхот. Вземете един разбит жълтък и го смесете със сока от половин лимон. Нанесете с втриване в скалпа. Оставете маската да подейства 30 минути и измийте с мек шампоан. Тази смес ще направи кожата на главата по-еластична, подхранена, хидратирана и ще намали лющенето.

Коментирай
Свободно време