Здраве и красота

Кои са златните правила на отслабването?

Включете в режима си силови тренировки

06.03.2023г. / 13 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди да започнете да се съмнявате и да изучавате поредната модерна диета, запомнете – вие не сте дебели, вие имате мазнини. Те са жизненоважни за вашия организъм и за неговото функциониране и нямат нищо общо с външния ви вид, а с оцеляването ви като индивид. Според специалисти, вие трябва да приемете отслабването като цел, която трябва да изпълните и да подходите към него както подхождате към всяка друга ваша цел – като например завършването на работен проект или пък подготовката за състезание.

Според доктор Дебора Бек Бъзис: „Спазването на диета е като всяко друго умение – трябва да запретнете ръкави и да работите здраво“. Ако сте разумни, със сигурност ще стигнете до заветната цел. В следващите редове ви предлагаме няколко правила на отслабването, които ще ви помогнат не само да постигнете целите си, но и да ги задържите. Ето ги и тях:

Не диета, а начин на живот

Свързани статии

Ако мислите, че диетата е режим, който трябва да спазвате само определено време, а след това да се върнете към стария си начин на хранене, вероятно ще обречете начинанието си на провал и почти сигурно е, че ще си върнете свалените килограми. Още по-лошо – можете дори да качите. Според проучвания, колкото повече килограми свалите през първия месец, толкова по-голям е шансът да продължите да сваляте и да задържате теглото си в дългосрочен план. Логиката е, че постигнатите резултати ще ви мотивират. Ето защо нутриционистите съветват да бъдете най-стриктни през първите две седмици от новия режим.

Върнете си обратно някои „вредни“ храни

Първоначално премахнете продукти, които съдържат добавена захар; както и алкохола и преработените въглехидрати. След това ги добавете отново към режима си, но в много по-малки количества и се опитайте да си изградите режим, който да можете да спазвате за дълъг период от време. Консумирайте любимите си „вредни“ храни, но в граници, които можете да контролирате и които са здравословни. Поставете си точни и ясни граници. Например – определете максималното количество алкохол, което ще консумирате седмично. Можете да се консултирате и с вашия фитнес треньор. Но разумната употреба (1-2 чаши вино) седмично, не би трябвало да попречи на поставените ви цели. Ако пък обичате пица, позволявайте си я, но не повече от веднъж в седмицата и нека тя да не бъде повече от 1 парче. Веднъж седмично си определете ден или хранене, в което да си позволявате любимите ви „нережимни“ храни.

Тренирайте правилно

Разбира се, тренировките вървят ръка за ръка с добрия хранителен режим. Те изгарят калории и ускоряват метаболизма, като в същото време ви помагат да увеличите мускулната си маса. За съжаление обаче, хората които започват да тренират, доста надценяват количеството калории, изразходени със спорт и подценяват калориите, които поемат с храната. Тялото ви е програмирано така, че да задържа излишните килограми. Това означава, че когато започнете да спортувате, то засича загубата на енергия и увеличава сигналите за глад. Ето защо, ако не сте стриктни и усърдни, вероятно ще „изядете“ всичко, което сте изгорили със спорт (можете дори да хапнете и малко повече).

Гладуването ще влоши ситуацията

Когато отслабвате с гладуване или пък с някоя диета, която обещава бързо сваляне на килограми, вие всъщност не се научавате да се храните здравословно – като например да регулирате големината на порциите си, или пък да намалите консумацията на захар и бяло брашно. Така рискувате много бързо да си върнете килограмите и освен това, подложено на рестрикция, тялото ви ще започне да гори мускулите, за да си набави енергия. Така сваляйки килограми, вие ще загубите не мазнини, а мускулна маса, заблуждавайки се, че отслабвате. Намалете калориите с 500 или 1000, в зависимост от количеството излишни килограми, които имате и калориите, които приемате в момента. Например – ако досега приемате ориентировъчно 2000 калории, махнете от тях 500 (250 калории по-малко от храна и 250 калории, изразходени със спорт). С 1500 калории на ден няма да имате усещането, че умирате от глад, а същевременно ще можете да постигнете добри резултати.

Обърнете внимание на това как се храните

Свързани статии

Мозъкът може да регистрира кога сте се нахранили, само ако вие сте съсредоточени в това, с което се храните. Физическото и емоционалното усещане за ситост са свързани. Ето защо хора, които обичат храната споделят, че изпитват трудности с отслабването. Според специалисти, това се дължи основно и на факта, че те се хранят, докато правят нещо друго – шофират, гледат телевизия или пък са на работа. Когато не сте съсредоточени в храната и нейното количество, вие ще приемате повече от необходимите ви калории за деня. Когато се храните, наблюдавайте храната и дъвчете бавно, не поемайте следваща хапка, ако не сте преглътнали предната, изгасете телевизора, не гледайте телефона или компютъра си. Според едно проучване, жени които обръщат внимание на това какво ядат, приемат с около 30% по-малко калории в сравнение с тези, които не го правят.

Коментирай