Здраве и красота

Кои са златните правила на отслабването?

Включете в режима си силови тренировки

06.03.2023г. / 13 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Меренето на кантар помага

Противно на редица съветници в социалните мрежи, които смело заявяват: „Изхвърлете кантара“, проучване от 2015-та година установило, че хора които се мерят на кантар всеки ден, отслабват повече и освен това задържат свалените килограми. Ако числото, което видите на кантара намалява, това може да ви мотивира да продължите и обратно – ако качвате килограми, да ви накара да преосмислите подхода си. За най-добри резултати, за предпочитане е да се мерите всеки ден по едно и също време. Ако някой път видите разлика с 1-2 килограма от едното измерване до другото – не се паникьосвайте. Това може да се случи, особено преди цикъл или пък ако сте яли нещо по-солено предната вечер. След ден или два, теглото ви ще се върне към предишните стойности. Това, което трябва да ви притеснява е, ако килограмите ви се покачват постоянно.

Стресът и недоспиването са вашите най-големи врагове

Когато сте недоспали и уморени, тялото ви повишава производството на кортизол (познат като хормон на стреса), който пък ще ви подтиква да ядете повече въглехидрати. Недоспиването пък увеличава нивата на хормона, сигнализиращ за глад и потискащ усещането за ситост. Уверете се, че спите поне седем часа или повече, за предпочитане без нощни събуждания. Накъсването на съня може да навреди както на качеството, така и на количеството му.

Ще достигнете до плато, но не се отчайвайте

Колкото повече отслабвате, толкова по-малко тялото ви ще освобождава лептин (отговорен за усещането за ситост). Загубата на 10% от сегашното ви тегло (около 6,5 килограма, ако тежите 65 кг), ще намали продукцията на лептин с около 50%. Това се дължи на факта, че мозъкът ви е „програмиран“ по такъв начин, че да мисли, че вие губите повече килограми, отколкото имате. Следователно, той изпраща сигнали на тялото, че има нужда от повече храна и горене на по-малко калории. Ето защо се получава т. нар. „плато“ и загубата на тегло е все по-трудна. Затова трябва да включите в тренировъчния си режим и тежести. Покачването на мускулната маса ще ви помогне да ускорите метаболизма си и да преодолеете платото.

Коментирай