Здраве и красота

Любимите 8 грижи за красиви ръце

Правете си редовно пилинг

28.03.2023г. / 14 51ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Ръцете са едно от първите места по тялото ни, които показват възрастови изменения, особено при жените. Женският организъм търпи непрекъснати колебания в хормоналния баланс през целия полово зрял живот на жената. С идването на менопаузата или в периода на пременопауза хормоните претърпяват поредната промяна, което води до по-бързи темпове на стареене на кожата. Ръцете са сред първите пострадали от тези изменения части на тялото. Но дори и да сме далеч от тези етапи в живота, все пак трябва да се грижим за красотата на ръцете ни. Никой не иска да има груба и суха кожа на ръцете. Затова ви представяме любимите ни 8 грижи за красиви ръце.

Масло от шеа

Едно от най-използваните масла в козметичната индустрия е маслото от шеа. То е известно със своите овлажняващи и стягащи свойства против стареене на кожата. Идеално е както за грижа за кожата на лицето и тялото, така и за възстановяване на кожата на ръцете, за по-зрели кожи.

Нанасяйте го редовно, за да намалите бръчиците, за да подобрите кръвообращението, за дълбоко овлажняване. Маслото от шеа намалява пигментните петна, подходяща грижа е и за кожи с дерматити, псориазис. Високото съдържание в него на канелена киселина, витамини А и Е, помага да защитим кожата на ръцете си от вредните UV лъчи, свободните радикали.

Бадемово масло

Свързани статии

Бадемовото масло е едно от най-подходящите за подхранване на сухата кожа. Ръцете ни постоянно се излагат на вода, препарати, слънце, студ, а това изсушава кожата им. Маслото е богат източник на мастни киселини, които помагат на кожата да задържа влагата за по-дълго време.

Също така ѝ осигурява здравословните витамини А и Е. Витамин Е намалява сухотата, докато витамин А я прави по-гладка и мека. За да направите ръцете си по-привлекателни, ползвайте масло от сладък бадем. Можете да го нанесете самостоятелно с лек масаж или да го комбинирате с други масла като кокосово например.

Маска с мед и банан

Направете на пюре половин банан и добавете към него малко мед, няколко капки лимонов сок и няколко капки зехтин или бадемово масло. Разбъркайте добре сместа и нанесете маската върху ръцете. Съставките трябва да действат в продължение на 15 минути. След това изплакнете с вода.

Маска срещу пигментни петна

С помощта на природата можете да си направите антистарееща маска против пигментни петна по кожата на ръцете, с която да върнете младия им външен вид и свежест.

Съставки:

  • ¼ чаша варен бял ориз;
  • ½ супена лъжица пресен лимонов сок;
  • ½ супена лъжица пресен нектар от агаве.

Сода за хляб

Смесете една лъжичка сода за хляб с малко вода. Разбъркайте добре и нанесете с кръгообразни движения по ръцете и краката. След като направите масажа, оставете да подейства около 10 минути и изплакнете. Можете да разтриете петите и с пемза, докато содата е върху тях. Така ефектът ще е още по-голям.

Пилинг със захар и витамин Е/зехтин

Витамин Е е един от най-добрите овлажнители за кожата, като той е и мощен антиоксидант. Също така намалява риска от напукване на кожата, особено около ноктите. За този пилинг, ако не разполагате с течен витамин Е или капсула, която да разрежете, можете да ползвате и зехтин. Маслиновото масло също е богато на витамина.

Необходими съставки:

  • 2 супени лъжици захар;
  • 1 с. л. зехтин или витамин Е.

Комбинирайте двете съставки и леко масажирайте ръцете си около 2-3 минути, след това изплакнете и при нужда нанесете крем.

Гел от алое вера

Свързани статии

Гелът от алое вера е изключително богат на антиоксиданти, витамини Е, С и бета-каротин, които поддържат кожата хидратирана и подобряват вида ѝ. Гелът от алое спомага и за подобряване на тена на кожата, но също така ѝ помага да се възстанови при повърхностни наранявания, като рани от порязване, изгаряне, стимулира растежа на нови клетки. Може да ползвате готов гел от алое или свежи листа алое, от които да си извлечете гела.

Ползвайте слънцезащитна козметика за ръцете

Един от признаците на стареещата кожа е хиперпигментацията. А тя се увеличава значително в летните месеци. Затова не излизайте навън, без да сте сложили слънцезащитен крем както на лицето, така и на ръцете.

Коментирай
Свободно време