Здраве и красота

Как се променя кожата на лицето през годините и какви грижи да полагаме за нея?

Намалете излагането на слънце

16.03.2023г. / 07 11ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Времето оставя своите следи върху всичко и кожата ни също е потърпевша. Ако сте прехвърлили 40-те, няма как да не забележите първите признаци на стареене. Вероятно кожата ви е станала по-тънка, загубили сте мастна тъкан на определени места, а лицето ви не изглежда така меко и пухкаво както преди. Ако не сте нанасяли слънцезащита през по-голямата част от годината, това също може да се превърне в още една причина за преждевременно стареене на кожата. Как да предпазите кожата и какви грижи да полагате за нея? Ето и няколко идеи:

Погрижете се за сухата кожа

С напредването на времето, кожата ни става все по-суха. Това се отнася както за кожата на лицето, така и на тялото. Не е изключено да имате сухи петна по лактите, коленете, а кожата на краката ви да изглежда люспеста. Причините за това могат да бъдат недостатъчното количество вода, прекаленото излагане на слънце, сухият въздух, тютюнопушенето, високите нива на стрес и др. Прекалената употреба на сапун и дезодорант против изпотяване също може да изсуши кожата. За да се погрижите за сухата кожа, използвайте овлажняващи продукти – лосиони, кремове и серуми – всеки ден. Намалете времето за вземане на душ, а когато го правите, нека водата бъде хладка, а не гореща. Горещата вода изсушава кожата много повече от хладката. Използвайте мек сапун, душ олио или лосион за тяло за под душа.

Не вярвайте на чудодейни процедури

Свързани статии

В днешно време козметичните и естетични процедури изживяват своя апогей. Почти няма козметичен салон, който да не предлага една или друга такава. Истината е, че много от тях не действат. Ултравиолетовите лъчи, градската среда, стресът, гравитацията и вредните навици са причините кожата да губи еластичността си. Ето защо, преди да започнете да посещавате на козметични салони, първо се консултирайте с дерматолог.

Намалете излагането си на слънце

Ограничете излизането си в най-топлите часове на деня (особено лятото) между 10 сутринта и 4 следобед. Не подценявайте и облачните дни, тъй като вредните UV лъчи проникват и през облаци. Не забравяйте, че можете да получите слънчево изгаряне и докато сте във водата.

Винаги използвайте слънцезащита

Колкото и често да сте го чували, това може би е един от най-важните съвети не само за красота, но и за здраве. Нанесете го поне 15-30 минути преди да излезете на слънце, без значение от сезона. На всеки 2 часа нанасяйте отново.

Не използвайте солариум

Свързани статии

Солариумите се състоят от флуоресцентни тръби, чрез които се излъчват ултравиолетови лъчи като слънчевите. Естествената защитна реакция на кожата е да потъмнее, за да се защити от тези лъчения. UVB лъчите, които солариумите продуцират са по-силни дори от средиземноморско слънце в средата на деня, а това може да бъде свързано с високи нива на радиация.

Направете си маска с кокосово масло

Предлагаме ви да си направите антиейдж маска за лице. За нея ще са ви необходими само 1 с. л. кокосово масло и ½ с. л. масло от нар. Загрейте кокосовото масло на водна баня и го смесете с маслото от нар. Нанесете маската върху добре почистена кожа, оставете да подейства 30 минути и отмийте с хладка вода. Можете да правите тази маска всеки ден.

Коментирай