Здраве и красота

Кои храни да добавите към диетата си, за да ускорите отслабването

Изберете местни морски или речни риби

16.03.2023г. / 12 24ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването е задача с повишена трудност за мнозина от нас. Спорт, тренировки, сън, достатъчно вода – изпускаме ли нещо? Разбира се, може би най-важния фактор за загубата на тегло, а именно – здравословната диета. Какъвто и режим да изберете, винаги има шанс той да не ви доведе до успех, ако не го спазвате стриктно. Какви храни още трябва да добавите към режима си, за да задържите темповете на отслабване и дори да ги ускорите? Ето ги и тях:

Кръстоцветни зеленчуци

Както повечето зеленчуци и тези са много богати на фибри, което значи, че са доста засищащи. Към тях спадат: броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле. Освен че ще ви накарат да се чувствате по-сити, те също така са и богати на протеин. Комбинацията от фибри, протеини и ниско съдържание на калории, прави тези зеленчуци идеалната добавка към вашата хранителна програма. Не бива да пропускаме и факта, че освен всичко гореизброено, те съдържат и много полезни вещества. Обикновеното зеле съдържа витамин C, витамин, който е може би един от най-ценните за човешкото тяло – мощен антиоксидант и имуностимулант. Карфиолът пък помага в борбата срещу стареенето и съдържа вещества, които подпомагат детоксикацията на организма. Ако вкусът на тези зеленчуци не е от любимите ви, можете да ги приемате и под формата на смути.

Цели яйца

Свързани статии

Ако сте попадали на фитнес препоръки за здравословно хранене, вероятно ви е направило впечатление, че повечето от тях ограничават употребата на жълтъци. Според масовото мнение, те могат да повишат нивата на холестерола. Според National Institutes of Health (САЩ), умерената консумация – между 7 и 12 яйца на седмица е напълно достатъчна за повечето хора, без това да се отрази негативно на нивата на холестерола. Един белтък съдържа между 4 и 6 грама протеин, а комбинацията му с мазнини ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време.

Нахут

Нахутът съдържа както фибри, така и протеини, като това го прави идеален като добавка към вашата диета. Освен това можете да го приготвите по много разнообразни начини – смлян като хумус, като част от вкусно ястие с пилешко, като гарнитура, салата, фалафели и др. Една чаша варен нахут (164 г) съдържа: 270 калории; 14 г протеин; 12 г фибри и 45 г въглехидрати. Нахутът е особено полезен за намаляването на нивата на кръвната захар след хранене, като той потиска и неконтролируемият глад за сладко.

Морска храна

Свързани статии

Рибите и мидите са богати на много ценни минерали, в това число йод. Включването на морските дарове към вашата диета може да бъде печеливша стратегия за отслабване. Това е така, защото те ще ви осигурят високи нива на протеини, малко мазнини и почти никакви въглехидрати. Дори атлантическата сьомга (която е с високо съдържание на мазнини), съдържа около 43% протеини и около 200 калории за 100 грама. Нека не забравяме, че не само сьомгата, но и другите морски храни ще ви осигурят големи количества незаменими омега-3 мастни киселини, които имат редица здравословни ползи. Съветваме ви да не се ограничавате само в избора на екзотични видове риби и морски дарове. Можете да изберете и такива, които са характерни за нашата страна – без значение морски или речни. Ако бюджетът ви не позволява, можете пък да си набавите такива продукти в консервиран вариант.

 

Коментирай