Здраве и красота

Храни, които помагат за забременяване

Стимулират плодовитостта

04.04.2023г. / 16 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Забременяването невинаги е толкова лесно. За някои двойки зачеването е предизвикателство, което изисква усилия и постоянство за постигане на успех. Забременяването е крехък механизъм, който зависи от много фактори. Храненето е един от тях. Някои храни имат особено положителен принос в стимулирането и улесняването на забременяването.

Може ли да забременеете, ако правите секс точно преди цикъла?

Кои са храните, които могат да помогнат да забременеете по-бързо?

Бобови

Бобовите култури са много полезни. Те съдържат прекрасна комбинация от протеини и сложни въглехидрати, които стимулират плодовитостта и правилното делене на клетките. Бобовите са богати и на фибри, които са от особена важност за метаболизма и трансформирането на хормоните. Те предпазват от повишаване на холестерола и сърдечносъдови заболявания.

Тиквено семе

Тиквеното семе е с високо съдържание на желязо, а този минерал е важен за подобряване на плодовитостта. Дефицитът на желязо се свързва с понижена плодовитост, затова е важно в храната да присъстват достатъчни количества от този минерал. И тъй като тиквеното семе не е богато на холестерол, както други източници на желязо от животински произход, това го прави особено здравословно.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа протеини, полезни мазнини, много фибри и сложни въглехидрати. Тази прекрасна здравословна комбинация стимулира плодовитостта и спомага за качественото трансформиране на хормоните и подпомага тяхната активност. Това допринася за подобряване на плодовитостта и повишава шансовете за забременяване.

10 начина да забременеете по-бързо

Пълнозърнестият хляб балансира и нивата на кръвната захар. Това спомага за предотвратяване на резките скокове в нейните стойности, което се свързва с нарушен метаболизъм и намалена чувствителност на клетките към инсулина. Тези предпоставки намаляват плодовитостта и крият риск от отключване на гестационен диабет при потенциална бременност.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци, особено с тъмен цвят, имат прекрасен принос в подобряване на плодовитостта. Те са с много високо съдържание на фолиева киселина, която е от голяма важност за деленето на клетките и превенцията на вродени дефекти. Фолиевата киселина намалява и риска от спонтанен аборт.

Зехтин

Зехтинът спомага за нормализирането на стойностите на инсулина и кръвната захар, което е важно за плодовитостта. Той има свойството и да намалява възпаленията в тъканите и клетките, което допълнително стимулира плодовитостта и овулацията, а това е важно за шансовете за зачеване.

7 съвета за по-бързо зачеване

Сьомга

Сьомгата е една от най-мазните риби. Мазнините в нея стимулират половите хормони, по-специално трансформирането им от неактивна в активна форма. Омега-3 мастните киселини подхранват репродуктивните органи с ценни вещества, подобряват кръвообращението, което ги прави особено полезни в стимулирането на плодовитостта.

Коментирай
Свободно време