Здраве и красота

Билки, които са полезни при стрес

Някои билки могат да облекчат симптомите на тревожност

07.04.2023г. / 06 41ч.
Мария Василева
Снимка:istock

Снимка:istock

Стресът може би е спътник на почти всеки съвременен човек. Много се е изписало за вредите, които той може да нанесе на организма и качеството на живота. Не е чудно, че за да се справят с него, голям процент от хората са склонни да прибегнат до употребата на лекарства. Ако и вие сте от засегнатите, преди да направите тази стъпка, можете да опитате да подобрите състоянието си с природни средства. В следващите редове ще ви предложим няколко варианта как да направите това. Ето ги и тях:

Чай от лавандула

Вероятно когато чуете името ѝ, първото, което изниква в съзнанието ви са огромните и невероятно красиви лавандулови полета. В България тази билка се отглежда, така че можете да се наслаждавате на нейните ползи. Чаят от лавандула ще ви помогне да подобрите съня си. Неслучайно качественият сън е един от основните стълбове за здравето на целия организъм. Ако спите недостатъчно или пък сънят ви не е качествен и пълноценен, това може да създаде предпоставки за изнервеност, повече стрес, както и отслабена имунна система. За предпочитане е и да намалите консумацията на напитки, които съдържат кофеин. Освен под формата на ароматна напитка, за да подобрите съня си, можете да използвате и ароматно масло от лавандула, поставяйки няколко капки от него в дифузер или пък директно върху възглавницата ви.

Запарка от пасифлора

Още едно красиво растение, което може да ви помогне да се справите със стреса, е пасифлората. Нарича се още „страстниче“ или „цвете на страстта“. Неслучайно тя е наричана „природен антидепресант“. За да се насладите на нейните ползи, достатъчно е да си направите запарка и да я приемете под формата на чай. Според някои изследвания, тя допринася за подобряването на качеството на съня, облекчава тревожността, нервността и дори паническите атаки. Можете да си приготвите чай от пасифлора като залеете с гореща вода 0,5 до 2,5 грама стрък от билката и я оставите да се накисне за 10-ина минути. Приемайте чая 2-3 пъти на ден.

Чай от лайка

Лайката е широко разпространена в нашата страна и можем само да сме благодарни, че това е така. Някои от многобройните ѝ ползи включват: облекчаване на менструалните болки, намаляване на нивата на кръвната захар, намаляване на риска от остеопороза, облекчаване на усещането за тревожност, подобряване на съня и др. Билката е идеална и за отделителната система и особено подходяща за дами, които страдат от задържане на течности. За да се наслаждавате на нейните ползи, можете да направите чай в по-голямо количество, който да консумирате през целия ден. По желание можете да добавите и сока на един изстискан лимон.

Ашваганда

Макар и все още да звучи екзотично по нашите земи, тази билка е позната от древни времена и се среща в Индия, Северна Африка и Средния изток. Сравнително отскоро тя започна да придобива популярност и в Западния свят. Макар широката ѝ употреба, едно от нейните най-ценни качества е, че тя може да помогне в борбата със стреса. Освен това, с нейна помощ ще подпомогнете процеса за загуба на мазнини, ще регулирате нивата на холестерола и ще ускорите процеса на възстановяване на тялото след физически упражнения. Можете да консумирате билката и под формата на хранителна добавка.

Внимание! Винаги и преди употребата на която и да е от споменатите билки, препоръчваме да се консултирате с вашия лекуващ лекар.