Здраве и красота

10 възможни причини за косопад

Какво може да предизвика ускорено падане на косата и да забави растежа ѝ

30.04.2023г. / 06 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Анемия

Анемията е състояние, при което се наблюдава дефицит на желязо или витамин В12. Липсата на тези два важни елемента може да е причина за косопад. Желязото участва в синтеза на хемоглобин – важен протеин, отговарящ за транспорта на кислород и хранителни вещества до всяка клетка.

Каква е връзката между косопада и диабета

Когато е налице недостиг на желязо, целият процес нататък по веригата страда и това се отразява на много функции, включително на фазите, през които преминава растежа на косъма.

7. Понижена функция на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът или намалена функция на щитовидната жлеза може да предизвика косопад. Свързан е с хормоните на щитовидната жлеза, които са с понижени стойности. Те отговарят за обмяната на веществата. Когато хормоните на щитовидната жлеза са с по-ниски нива, това може да повлияе на косата и да забави нейния растеж.

8. Внезапно и бързо отслабване

Рязката загуба на тегло може също да предизвика косопад. Стресът за организма в такива случаи е огромен и може да доведе до оредяване на косата. Отслабването трябва да се случва бавно и плавно, така че организмът да не се стресира. Неправилното хранене, гладуването и бързото сваляне на килограми може да предизвика сериозни здравословни проблеми, не само косопад.

Реакционен косопад – среща се по-често при жените, но има решение и за него

9. Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е свързан с хормонален дисбаланс. При това състояние превес взима тестостеронът, който пречи на нормалното трансформиране на женските полови хормони в активните им форми. Ако не се овладее, състоянието може да е основа за развитие на диабет, затлъстяване, други хормонални дисбаланси, безплодие, косопад.

10. Прекалено стегнати прически

Понякога причината за косопад не е физически проблем. Начинът, по който често носите косата си и оформяте прическата си, може да е причина за ускореното ѝ падане. Косопад могат да предизвикат прекалено стегнатите прически, които предполагат опъване на косата за дълъг период от време през деня. Когато пуснете косата си и усещате болка и напрежение в скалпа, това определено е сигнал, че прическата ви е твърде стегната и не е добре да носите косата си по този начин.

8 храни, богати на биотин, намаляващ риска от косопад

Коментирай