Здраве и красота

Защо не трябва да използвате кокосово масло за кожата на лицето

Негативни ефекти от кокосовото масло

25.04.2023г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кокосовото масло е известно със здравословните си ползи. То се употребява и като заместител на редица козметични продукти в грижата за кожата. Кокосовото масло има много мощни хидратиращи и подхранващи свойства, които правят кожата мека, гладка, добре подхранена и овлажнена. Ето защо то е чудесно като заместител на балсамите и хидратиращите средства за тяло.

Комбинация от масла за подхранване на кожата на тялото и лицето

Кокосовото масло обаче не е добре да се прилага върху лицето. Има някои причини за това. Колкото и изкушаващо да е да го използвате вместо любимия си скъп хидратиращ крем, не го прилагайте върху лицето си, защото това може да има някои негативни последици.

Нанасянето на кокосово масло върху кожата на лицето не се препоръчва, защото това може да причини запушване на порите и да създаде условия за акне.

Кокосовото масло съдържа силно комедоногенни масла, които са особено опасни за кожа, склонна към повишена секреция на себум, пъпки, комедони и акне.

Според дерматолога Пол Дий, цитиран от healthdigest.com, кокосовото масло прониква на голяма дълбочина и въздейства върху порите на кожата, като ги запушва и блокира естественото им прочистване.

Запушените пори могат да се възпалят, а задържането на себум, мъртви клетки и кожни екскременти са рецепта за възпаления и акне.

Масла за лице за суха кожа

Кокосовото масло не е подходящо и за чувствителна кожа. То не осигурява така необходимите хранителни вещества за кожата, както го правят масла от други източници – шипка, чаено дърво, роза, градински чай.

Тези масла са много подходящи за чувствителна кожа и деликатните зони около и под очите, където кожата е крехка и уязвима.

Кокосовото масло е по-подходящо за суха кожа, която е силно дехидратирана и създава усещане за опъване. То действа хидратиращо и успокоява раздразнението и сухотата.

4 етерични масла, които да включите в грижата за кожата

Сред най-подходящите масла за кожата на лицето са също иланг-иланг, масло от нар, лавандула, масло от семена на моркови, масло от нероли, пачули, розмарин, лимон. Всички те имат много мощни хидратиращи, успокояващи и подхранващи свойства. Намаляват бръчките и забавят стареенето.

Имат противовъзпалителни свойства и не запушват порите.

Снимка: iStock

Коментирай