Здраве и красота

Масла за лице за суха кожа

Изберете масло, което може да е част от вашата ежедневна рутина

24.11.2022г. / 11 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Често казват, че кожата ни е най-големият орган в човешкото тяло. Всяка промяна във външната среда ѝ се отразява по някакъв начин. Свикнали сме да мислим, че трябва да полагаме по-специални грижи за нея само през лятото, когато по-голяма част от нея е изложена на показ. Това обаче не е така. Грижите за кожата трябва да са част от нашата ежедневна рутина.

Зимата и по-студеното време понякога могат да нарушат структурата ѝ и тя да започне да се лющи. Поддържането на здравия вид на кожата се затруднява още повече, ако тя е склонна към изсушаване. Ако искате да водите по-здравословен начин на живот, базиран на използването на натурални продукти, предлагаме ви няколко масла, с чиято помощ ще поддържате сухата кожа в добро състояние. Ето ги и тях:

Масло от гроздови семки

Свързани статии

Това прекрасно масло е чудесен източник на витамин C. Освен това в състава му влизат ценни антиоксиданти с противовъзпалително действие. Ако търсите масло, което да е леко, това от гроздови семки е точно такова. Идеално както за суха кожа, така и за комбинирана със сухи участъци. То ще бъде ваш верен съюзник в борбата със следите на времето. Маслото от гроздови семки има антиейдж свойства и помага за изглаждането на фините линии и леките бръчки, особено около очите и в областта на шията.

Зехтин

Това вълшебно масло векове наред е било една от най-използваните съставки в козметиката. Зехтинът притежава мастни киселини и антиоксиданти, има приятен аромат и структура. Особено подходящо за кожа, която има нужда от допълнителна хидратация. Можете да го използвате и като почистващо средство – просто добавете няколко капки от него към мицеларната ви вода.

Масло от жожоба

То има способност да задържа влагата в кожата и да създава много тънък филм на повърхността ѝ. По този начин маслото от жожоба предпазва склонната към изсушаване кожа от загуба на влага. Особено подходящо за кожа, склонна към несъвършенства, тъй като съставът на неговите мазнини е близък до естествените такива на нашата кожа.

Кокосово масло

Това масло е едно от любимите в света на козметиката. То има способността да овлажнява кожата и освен това да задържа влагата в нея. Кокосовото масло омекотява и може да успокои раздразнената кожа.

Хранителни елементи, от които се нуждае сухата кожа

Арганово масло

Всяка дама, която има проблем със суха кожа, рано или късно стига до използването му. Аргановото масло регулира производството на себум, като по този начин позволява на кожата да диша. С негова помощ кожата става по-гладка и мека. То може да има благоприятен ефект и при наличие на проблеми като акне и пигментация. Можете да го използвате по един-два пъти на ден, за предпочитане в комбинация с крем, в чийто състав също влиза арганово масло.

Масло от шипка

За него се знае, че възстановява кожните структури в дълбочина и ускорява образуването на нови клетки. Освен това то може да помогне при заличаването на фините бръчки и несъвършенствата по кожата. Маслото от шипка прониква в кожата бързо, като я хидратира и омекотява.

Какво причинява сухата кожа

Бадемово масло

Това масло е широко използвано в козметиката и грижата за кожата. То намалява възпалението, успокоява раздразнената кожа и забавя появата на бръчки. Бадемовото масло помага за образуването на колаген и ускорява възстановителните процеси на кожата. Попива в дълбочина, подхранва, освежава и регенерира клетките.

Масло от авокадо

То съдържа мастни киселини, витамин А, D и Е. Има проучвания, които доказват, че смесването на крем с витамин B12 и масло от авокадо може да възстанови влагата в кожата. Нанасянето на малко количество от него може да предпази кожата от увреждания и прекомерно изсушаване.

Коментирай