Здраве и красота

Д-р Мария Димитрова: Започнете домашната грижа за кожата си рано

Съветите на дерматолога Мария Димитрова за грижата за кожата през летните месеци

05.06.2023г. / 12 16ч.
Мария Дуковска
Д-р Мария Димитрова. Снимка: личен архив.

Д-р Мария Димитрова. Снимка: личен архив.

Лятото наближава и вече с нетърпение очакваме почивките и множеството моменти, прекарани под слънчевите лъчи. Как обаче да защитим кожата си и да я подготвим за летния сезон, ще разберем от препоръките на дерматолог Мария Димитрова. Д-р Мария Димитрова е специалист по дерматология и венерология в София.

Д-р Димитрова, как да подготвим кожата за предстоящия летен сезон?

Привет. Когато говорим за грижа за кожата през лятото, подразбираме защита от слънчевата радиация. Аз препоръчвам УВ-защита през цялата година, защото озоновият слой на земната атмосфера, който има свойства да поглъща УВ-лъчите, във връзка с изтъняването става все по-пропусклив. Така ултравиолетовите лъчи имат все повече вредни свойства върху нашата кожа: увреждане на ДНК на клетките (злокачествени образувания (базалноклетъчен и плоскоклетъчен карциноми и меланома), намаляват еластичността на кожата (фотоувреждане).

SPF се слага сутрин под дневния крем, а за деня върху декоративната козметика или като второ и следващо нанасяне – спрей (мист) през 2 ч. Аз като дерматолог, се замислям и за хидратацията на кожата: използвайте подходящи за вашия тип кожа и възраст кремове. Кожата постоянно губи вода, а с възрастта все повече. Мезотерапии, колагенови стимулатори и пилинги с ферулова киселина значително биха подпомогнали да съхраним максимално здравето на кожата.

Кои кожни проблеми могат да се влошат през пролетно-летните месеци и как да намалим риска?

Слънчевите алергии или наследствената непоносимост към слънчевата радиация са сигнал за избягване на пряка слънчева светлина. Ако имате руса коса и сини очи, генетична склонност към пигментации, бременност, използвате ретиноиди за лечение и превенция на бръчки, дерматологично или ендокринно заболяване, бъдете внимателни – това са предпоставки за пигментации през летните месеци. Слънцезащита с размер грахово зърно и положена веднъж дневно върху кожата няма да помогне. Носете шапка и очила. Това е и модна тенденция!

Околоочният контур е сред зоните на лицето, в които най-много личи остаряването. Какви съвети бихте дали за поддържането на тази зона? Какви са задължителните стъпки за грижа и кои са най-честите грешки, които жените допускат в тази област? Както и кои процедури са препоръчителни при отпуснат клепач, подпухване и поява на торбички?

Околоочният контур, врата и гърба на ръцете първи губят тургор поради бедните си мастни депа. Съответно, тези зони първи издават биологичната възраст. Зоната на околоочния контур е тънка, деликатна, а понякога прозираща. Моят съвет е да се спазват следните правила, а неспазването им води до съответните грешки: от 18-годишна възраст започнете грижа за околоочния контур (само тази седмица две мои пациентки ми казаха „Нека да стана на 50 и тогаааавааа!).

  • Изберете именно вашия продукт според вашата възраст и вашия тип кожа, а за целта се консултирайте с вашия дерматолог. Използвайте крем или гел, предназначен именно за околоочния контур, а не за цяло лице.
  • Защитавайте със слънцезащита целогодишно.
  • Не се отказвайте от грижата, дори ако не виждате ефекта.
  • От 25-годишна възраст направете терапевтичен план с вашия дерматолог относно биоревитализиращи продукти специално за тази зона.
  • Пийте минимум 2 л вода на денонощие или повече.
  • Не яжте след 19 ч. (отоци под очите).
  • Не преяждайте.
  • Спете достатъчно – 8 часа в денонощието.
  • Спортувайте.
  • Следете за вашето здраве по отношение на други органи и системи.

Всички тези правила са ни познати до болка. Остана единствено да не се отлага за утре, за понеделник, за първа дата на следващия месец, 1 януари или, не дай боже, за 50-тата ви година! Нямаме утре...

Има ли ограничения във възрастта, когато говорим за поставяне на филъри? Има ли възраст, която е прекалено ранна и има ли възраст, когато сме закъснели и ефектът няма да е задоволителен?

Никога не е късно. Възстановяването на загубени обеми и контури не е задължителна мярка през живота. Но не съвсем. Живеем във все по-конкурентен свят и нашият външен вид ни открива нови хоризонти. Постигнати с ботокс, приятно релаксираната мускулатура на горната част на лицето, приветливият мек и изразителен поглед; постигнати с филър възстановени скули и изгладени назолабиални гънки, подчертана линия на долния ръб на долната челюст – всичко това чрез подобряване на психическото състояние води до подобряване и на соматичното здраве. Обичам да проработя изцяло едната половина на лицето, да подам огледалото на пациента за сравнение с все още непокътната страна и да чуя „Уауууу!“. Получавам истинско удовлетворение от работата с филъри, защото те дават моментален ефект, а пациентите искат да видят резултата именно веднага. Обичам да работя с тях две седмици след поставяне на ботокс, защото ботоксът е „Наше всичко“. С него се започва: 5 минути и след 3-14 дни – минус 10 години.

Много дами смятат, че процедурите с филъри са достатъчни, за да изглеждат добре и занемаряват бюти рутината си, спират да са така редовни в грижата за кожата. Какво бихте им казали относно грижите за кожата след поставяне на филъри?

Никога, никога, никога не спирайте да обичате себе си. Започнете домашната грижа за кожата си рано, спортувайте много, използвайте благата на естетиката (филъри, ботокс, колагенови стимулатори, биоревитализанти) и отново, и отново се връщайте към домашната грижа. Бъдете в тясна връзка с вашия естетичен лекар, на когото имате доверие, слушайте го и съвместно постигайте резултати. Естетичните процедури са неделими от домашната грижа.

Бихте ли ни споделили кои са вашите задължителни грижи за кожата на лицето, които никога не пропускате да правите?

Никога няма да спра да използвам ботокса, колагеновите стимулатори, мезотерапиите, слънцезащитата, серумите и ретинола. И за мен това не е много като грижа. Винаги ще ги използвам дозирано, стремейки се да запазя младежкия вид на студентка, едва подаваща кариерни надежди, а не жена, прекарала нощта с алкохола насаме. Избирам добрите продукти, комбинация от тях, умереността и постоянството.

За финал, моля да пожелаете нещо на нашите читатели? Замислих се, какво ни движи нас, хората?

Страстта! Страстно обичайте себе си! Днес и сега! И всичко ще се получи... във ваша полза. Ако сте щастливи вие, ще са щастливи всички около вас. Аз следвам мъдрата мисъл на Махатма Ганди „Живей така, все едно ще умреш утре. Учи така, все едно ще живееш вечно“.

Коментирай