Здраве и красота

Как да предпазите косата си от изсушаване?

Подсушавайте косата си правилно

06.06.2023г. / 06 12ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Както се казва в една популярна поговорка: „Косата е невидимата корона, която една жена носи.“ Всяка от нас знае как прическата и състоянието на косата влияят на настроението. Неслучайно след посещение на фризьора ние буквално се чувстваме по-добре, особено виждайки резултата от неговите усилия в огледалото. Но след няколко дни еуфорията отминава и ние отново започваме да забелязваме някои несъвършенства – сухи краища, омазнени корени и липса на обем. Има ли начин да запазим влагата в косата си и да я предпазим от изсушаване? Ето и някои начини как да направим това:

Забравете за ежедневното миене

Макар и някои дами да смятат, че това е признак на ниска хигиена, по-скоро бихме отнесли подобно твърдение в сферата на митовете за женската красота. Ежедневното миене на косата премахва така необходимите ѝ ценни естествени масла, а като резултат тя ще стане суха и склонна към накъсване. В дни, в които не миете косата си, можете да я държите вързана на кок или пък конска опашка. Внимателно подберете ластика, с който я връзвате – нека той да бъде от материя, която не дърпа и не скубе косата ви.

Изплаквайте с хладка вода

След като сте приключили с нанасянето на шампоана и балсама (или маската) и сте измили косата си, завършете вашия ритуал за коса, като я измиете с хладка (ако можете дори студена) вода. Това ще заздрави структурата ѝ, ще я направи по-блестяща и гладка и ще намали наелектризирането (при къдравите и чупливи коси). По-студената вода помага на скалпа ви да остане чист за по-дълго време, тъй като това позволява да се затворят порите на кожата на главата, правейки я по-малко склонна към омазняване. Това може да е от полза както на дами със суха, така и с мазна коса.

Погрижете се за сухите краища

Вероятно това е първото нещо, което забелязвате, когато определяте косата си като „суха“. Цъфтящите и сухи коси са склонни към заплитане и освен това не изглеждат никак добре. Те създават впечатлението, че косата ви не е здрава и поддържана. Ето защо, за да се предпазите от този „ефект“ на изсушаването, уверете се, че се подстригвате редовно – на всеки 6-8 седмици. Това е единственият начин да премахнете изтощената коса. Ако пък нямате тази възможност и прическата ви го позволява, можете да си купите онлайн професионална ножица за коса и да се научите сами да подстригвате връхчетата ѝ.

Помислете за подходящи продукти

Консултирайте се с вашия фризьор и го помолете да определи точно какъв е вашият тип коса и проблемите, които са свързани с него. Това ще ви спести много усилия и средства. Ако виждате, че косата ви е суха и чуплива, помислете за продукти, специално разработени за това състояние, вместо да купувате маски и балсами на общо основание. Помислете за грижа, която задържа влагата в косъма, но без да го утежнява. Веднъж седмично нанасяйте специална маска за дълбоко хидратиране.

Отнасяйте се внимателно с косата си

Свързани статии

За да предпазите косата си от накъсване и чупене, наистина се отнасяйте много нежно с нея. Забравете за агресивното разресване, скубане и използването на обикновени ластици. Вместо това връзвайте косата си със сатенени скрънчита или такива от плат. Освен че ще предпазят косата ви, те изглеждат шик и лесно можете да ги съчетаете с облеклото ви.

Подсушавайте косата си правилно

Сушенето на косата ви вероятно е нещо, което сте правили цял живот и едва ли мислите, че можете да сбъркате. Но е възможно без да искате, всъщност да премахвате прекалено много от влагата на косата, използвайки обикновена хавлия. Вместо това, за да сушите косата, използвайте микрофибърна кърпа или дори стара памучна тениска. Не търкайте косата, а просто леко увийте косата и попийте влагата от нея. Ако искате да използвате сешоар, уверете се, че косата ви вече е на около 75% суха. Не използвайте сешоар ако косата ви е мокра или веднага след миене. Това ще я предпази от прекалено изсушаване.

Коментирай