Здраве и красота

Ефективни домашни трикове против черни точки

Как да премахнете черните точки и да намалите появата им

12.06.2023г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черните точки са напаст, от която много трудно можете да се отървете. Те са проблем с кожата, с който почти всяка жена се сблъсква под някаква форма. Тежестта им зависи от особеностите на кожата ви, хормоналния баланс, активността на мастните жлези, храненето, навиците в почистването на лицето и рутината.

Домашни средства за премахване на черни точки

Вместо обаче да харчите много пари за скъпи козметични продукти, опитайте някои много ефективни домашни трикове против черни точки. С тяхна помощ ще почистите лицето, ще намалите себума и ще предпазите кожата си от бързото им натрупване отново.

Кои са домашните трикове против черни точки, с които да накарате кожата да сияе?

Ексфолиране със сода, захар, сол

Отворете кухненския си шкаф и в него ще откриете превъзходни средства за абразивно ексфолиране. С помощта на солта, захарта, содата, лимоновия сок и дори заквасената сметана в различни комбинации, можете да си направите ексфолиращи смеси и маски за премахване на черните точки.

Можете да смесвате малко сода с вода, сол с вода, сол с лимонов сок, сода със заквасена сметана или захар, да добавите към тях малко лимонов сок, така че да се получи гладка паста. Втривайте в кожата с кръгови движения. Оставяйте да действа за още 5 минути и изплаквайте.

Маски с яйца

Яйцата имат почистващи и стягащи свойства. Те съдействат за премахване на черните точки, стягане на порите и контрол на отделянето на себум. Колкото по-балансирана е мастната обмяна в кожата, толкова по-малко черни точки се събират.

Бързо и лесно премахване на черните точки

Разбийте един белтък. Почистете и подсушете кожата. Нанесете белтъка с четка или с пръсти, разнесете добре. Оставете да изсъхне напълно. След това с леко влажна кърпа го премахнете от кожата.

Разбийте един жълтък с малко мед. Нанесете върху чиста и подсушена кожа. Втрийте с кръгови масажиращи движения. Оставете да изсъхне напълно за около 30-40 минути. Изплакнете с хладка вода.

Свързани статии

Мед

Медът има фантастични почистващи, подхранващи, балансиращи и антибактериални свойства. С негова помощ можете да намалите образуването на черни точки и омазняването на кожата.

Нанесете чист мед върху кожата с кръгови движения. Втрийте по цялата повърхност, засегната от черни точки, като избягвате около очите. Оставете да действа 30 минути.

Как да се отървете от черните точки по брадичката

Отново започнете леко да масажирате. Ще забележите как медът е започнал да се стяга. Започнете да потупвате леко с пръсти, за да постигнете ефект на коламаска. Това ще помогне да премахнете черните точки по-лесно.

Коментирай