Здраве и красота

Кои са витамините на красотата?

Включете Q10 като добавка към менюто ви

12.06.2023г. / 09 42ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да мислим за красотата като за нещо външно, но ако се замислим, тя всъщност започва отвътре. Ако се чувствате добре, храните тялото си с качествена и питателна храна и поемате достатъчно вода и ценни вещества, вие ще се чувствате красиви и съответно – ще изглеждате красиви. И обратно. Нездравословните храни и напитки със сигурност ще понижат настроението ви, както и вашето самочувствие. Ето защо, в следващите редове подбрахме за вас най-добрите „приятели“ на женската красота. Ето ги и тях:

Витамин Е

Познат като „витамин на красотата“, той е мощен антиоксидант. Ето защо е и на челното място в нашия списък. Той е мастноразтворим, а в козметиката може да има овлажняващо и успокояващо действие за кожата. Алфа-токоферолът е най-активната му форма, а витамин Е осигурява фотозащита на кожата чрез абсорбиране на UV светлината. Той помага за биосинтеза на колаген и еластин, като по този начин спомага за изграждането и подмладяването на кожата. Алфа-токоферолът действа като антиоксидант и когато се комбинира с витамин C, може да се насочи към свободните радикали. Витамин Е може да се използва и локално, за успокояване на възпаления, изгаряния и белези.

Защо бета-каротинът е толкова важен за здравето?

Витамин А

Известен в грижата за кожата като ретиноид, той е единствената молекула, която може буквално да препрограмира клетките. Той може да им повлияе да се свържат по определен начин, обновявайки цялостната еластичност и баланс на кожата. Освен това, той може да засили производството на колаген и еластин. Витамин А насърчава здравето на кожата, намалява видимите признаци на стареене, като разширени пори, фини линии и пигментни петна. Благодарение на функцията му за самообновяване, той се използва за лечение на акне, себорейна или мазна кожа.

Кои са най-популярните съставки в козметиката?

Витамин B3

Витамин B3 има специфични свойства, които спомагат за борбата със стареенето, успокояването на кожата и освен това той притежава противовъзпалителни своиства. Витамин B3 помага за обновяването на кожата, доставяйки енергия на клетките и подпомага заздравяването на възникнали белези след акне. Ниацинамидът (като форма на витамин B3) влиза в контакт с естествените вещества на кожата и по този начин помага за минимизирането на порите, тяхното стягане и избистрянето на неравномерният тен. Това е така защото той има способност да влияе върху лигавицата на порите, като по този начин предотвратява тяхното запушване.

10 възможни причини за косопад

Витамин К

Витамин К има противовъзпалително свойство, помага за по-бързото съсирване на кръвта и следователно – за намаляването на синините и отоците. Във кремове може да се използва като средство за заличаване на белези и намаляване на отоци, а от козметична гледна точка, по същата логика може да помогне и за превенция на появата на тъмни кръгове около очите.

Как да приемате различните витамини и минерали?

Коензим Q10

Като структура, той наподобява витамините и се съхранява в митохондриите на клетките. Тялото произвежда Q10 по естествен начин и той може да бъде открит във всяка негова клетка. Една от най-важните му ползи е да генерира енергия в клетките на тялото. Знаем, че вредните външни влияния и хормоналният дисбаланс могат да доведат до преждевременно стареене на кожата, редуциране на влагата в нея, както и изтъняването на най-горния ѝ слой и съответно – спадане на способността ѝ да се защитава от външни влияния. Според редица изследвания, ниските нива на Коензим Q10 се свързват с 53,3% по-висок риск от развитие на рак. Включването на този ценен елемент към ежедневната ви диета може да подобри значително защитата на клетките от оксидативен стрес.

Преди да използвате каквито и да е добавки и витамини, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Коментирай