Здраве и красота

Защо косата ви е изтощена?

Грешките в диетата могат да се отразят на състоянието на косата

19.06.2023г. / 06 40ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако забелязвате, че косата ви е загубила блясъка и обема си, може би е дошло време да се погрижите за нея. Но преди това трябва да помислите защо се е стигнало до този момент. Може би неволно в ежедневието си не полагате достатъчно усилия, за да бъде тя здрава и силна? Ето и какви могат да са причините косата ви да е изтощена:

Имате небалансирана диета

Ако в диетата ви липсват ценни елементи като омега-3 мастни киселини, протеини, витамин D, желязо, цинк и др. – това може да е причина косата ви да бъде слаба и чуплива. Малко хора осъзнават, но прекалената консумация на алкохол може също да доведе косата до загубата на блясък и здравина.

Не използвате подходяща грижа

Ако косата ви е склонна към накъсване, трябва да помислите как да запазите влагата в нея. Ползването на балсам след измиване може би не е достатъчно. Уверете се, че поне веднъж седмично използвате специална маска за дълбоко подхранване. Помислете и за подходяща грижа без отмиване. Ако досега не сте използвали подобни продукти, време е да поправите тази грешка. Според специалисти, това може да се окаже най-доброто, което можете да направите за косата си.

Не я предпазвате от слънцето

Слънчевите лъчи и солената вода могат да увредят косата ви. Ето защо е от първостепенна важност да не пропускате да се погрижите за нея, така както го правите и за кожата. Но не се ограничавайте само с продукти, които служат за предпазването на косата от вредните UV лъчи. През деня носете шапка и се опитайте винаги да изплаквате косата си от солената вода.

Разресвате я прекалено грубо

Когато се решите, бъдете много внимателни с косата си. Това се отнася за всички типове коса, но най-вече за тънките и чупливи коси. Грубото разресване може да увреди структурата ѝ, особено ако го правите, когато тя е мокра. Така причинявате още по-голям натиск на косата, особено към краищата ѝ. Винаги използвайте гребен с широки зъбци, като започнете разресването от края на кичура, към основата му.

Пристягате косата си прекалено много

Ако искате да намалите накъсването, вероятно се опитвате да използвате колкото се може по-малко топлинна обработка, когато стилизирате косата си. В такъв случай обаче сигурно предпочитате да я вържете на стегната конска опашка. Това може да се окаже много вредно, особено за тънка и склонна към накъсване коса. Причината е, че с такава прическа вие пристягате косата не само в корените, но и по дължините ѝ. Вместо това, можете да носите шапка, диадема или пък друг аксесоар за коса, който да освежи стила ви.

Как можете да се справите с това състояние?

Вероятно първата стъпка, която можете да предприемете е да промените рутината си в грижата за косата. Забравете за използването на продукти, които съдържат агресивни химикали като парабени, сулфати и др. Вместо това фокусирайте се върху качествена грижа, която е предназначена да се справи с конкретните проблеми на вашата коса. Потърсете шампоани и балсами, които съдържат овлажняващи съставки, антиоксиданти, протеини и др. Те могат да ви помогнат да възстановите здравето на косата си. Никога не пропускайте да използвате балсам за коса, грижа без отмиване или маска. Тези продукти са разработени така, че да намалят къдренето, да попречат на заплитане на косата ви и да върнат нейния блясък.

Коментирай