Здраве и красота

Д-р Марлен Суламанидзе: Всеки човек може да има собствена красота

Едно вдъхновяващо интервю за красотата

21.06.2023г. / 08 19ч.
Михаела Лазарова
Д-р Марлен Суламанидзе

Д-р Марлен Суламанидзе

Темата за женската красота, грижата за кожата и забавянето на процесите на стареене вълнува все повече дами. Доверяваме се на козметика, на грижите на нашия козметик, разчитаме и на това да имаме добри гени. Всичко това помага да поддържаме красотата си през годините. Въпреки това с времето, поради различни промени в тялото, които настъпват, кожата на лицето и тялото ни изисква по-специални грижи.

Желанието ни да разберем повече за една от последните естетични иновации ни среща със специалиста по пластична, реконструктивна и естетична хирургия д-р Марлен Суламанидзе. Той бе гост на голям международен конгрес, който се проведе у нас преди дни и отдели от времето си, за да ни отговори на няколко въпроса.

Марлен Суламанидзе е роден в Грузия през 1947 г. През 1972 г. завършва Медицинския университет в Иркутск. В периода 1974 до 1984 г. получава специализация по лицево-челюстна хирургия, а по-късно започва специализация по пластична и естетична хирургия първо в Грузия, а от 1993 г. в Москва. Оттогава той е направил над 20 хиляди хирургични операции, включително над 5 хиляди за деформация на формата на носа и 7 хиляди по метода Aptos. Д-р Марлен Суламанидзе има 16 патента и приоритети на изобретения в пластичната хирургия, включително 4 международни, като Aptos Threads, Wire Scalpel, нов имплант за естетични операции, лечебен сутиен, метод за мамопластика, метод за дермотензия. Също така той е разработил голям брой оригинални операции по своята специалност.

Член на Обществото на пластичните, реконструктивни и естетични хирурзи на Русия, Грузия (GeoPRAS), Американско дружество на пластичните хирурзи (ASPS), IPRAS, почетен член на Националното дружество на естетичните хирурзи на Франция, почетен президент на японското дружество по липосукция, член на американското дружество на дерматохирурзите. Публикувал е над 70 научни труда, 18 от които във водещи международни списания.

Споделя, че в работата през всичките тези години се вдъхновява от нещата, които измисля и за които впоследствие вижда, че имат резултат. Какво още сподели специално за читателите на Az-jenata.bg вижте в следващите редове.

В какво настроение ви намираме?

Настроението е отлично! Аз се намирам в кръга на журналисти за пети път днес и съм много добре.

Как конците, които създадохте, промениха естетичната медицина?

Преди имаше кремове, масажи за лице и след това веднага хирургия. Между тях нямаше нищо и сега конците заемат именно това празно пространство в миналото. Те се наричат малко инвазивна хирургия и в този смисъл помогнаха.

Има ли разлика между конците Aptos и мезоконците?

Има огромна разлика, защото мезоконците са направени от материал, наречен полидиоксинан (ПДО), а конците Аптос от полимлечна киселина и са биоразградими. ПДО-то се разгражда от организма за 2-3 месеца, докато полимлечната киселина за около година и повече. Полидиоксинонът се използва в общата хирургия за зашиване на постоперативни рани, докато Aptos са произведени специално за естетични цели. Това е едната разлика. Втората разлика е, че полидиоксинонът не може да повдигне тъканите, да ги премести на мястото където са били. Конците Aptos имат специални кукички, благодарение на които тъканта се захваща и се премества. Това е най-основното.

Знаем, че начинът ни на живот се отразява на нашата красота. Какво би могло да доведе до по-бързото разграждане на конците, след тяхното поставяне?

Зависи от обмяната на веществата и от имунитета на жената. При по-бавна обмяна на веществата, ефектът може да трае повече години.

Кои бръчки в лицето на жената издават нейната възраст?

В зависимост от начина на живот, в зависимост може би от характера на жената, ако тя е тъжна ще получи тъжни бръчки. Но първото, което издава възрастта на жената е средната част на лицето, защото тя първа започва да пада надолу. След това е долната трета на лицето и челото.

Има ли такова нещо като стандарт за красота при жените, а и при мъжете? Какво мислите за така известното златно сечение, по което много западни медии всяка година обявяват най-красивите личности?

Аз не признавам златното сечение. Всеки човек може да има собствена красота.

Живеем в модерно време, в което всичко се развива динамично. Имаме пластична хирургия на високо ниво, неинвазивни и минимално инвазивни процедури за красота. Може ли тогава изобщо да говорим за стареене?

Можем да преместим възрастта и да говорим за старост много по-късно, отколкото ако нямахме всичко това.

Коментирай
Здраве и красота