Здраве и красота

Най-леките за храносмилане храни, които не дразнят стомаха

Подобряват разграждането и усвояването на хранителните вещества, стимулират отслабването

04.07.2023г. / 09 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храносмилането е индивидуален процес, който всеки организъм провежда по свой начин според множество фактори. Един от тях е самата храна, която приемаме. Някои храни са по-лесни за обработка от други. Ако имате затруднения с храносмилането, може би е най-добре да наблягате на лесно обработваеми храни.

Как да успокоим стомаха и червата?

Някои храни предизвикват дразнене на стомаха заради съставките си, които са по-трудни за разграждане и усвояване. Докато други храни имат тъкмо обратния ефект – те са лесни за храносмилане и не предизвикват раздразнения на стомаха.

Кои са най-леките за храносмилане храни, които не дразнят стомаха?

Овесени ядки/ трици

Овесените трици и ядки са много полезни за стомаха и храносмилателната система въобще. Те съдържат водонеразтворими и водоразтворими фибри, които подобряват метаболизма, подхранват чревните бактерии и са щадящи за стомашната лигавица. Рядко водят до какъвто и да е дискомфорт след консумация, а като бонус намаляват холестерола и кръвната захар.

Ябълки

Ябълките са много богат на фибри плод. Това ги прави подходящи при различни стомашно-чревни неразположения и смущения. Ако имате силно раздразнен стомах, хапвайте ябълки. А за най-лека и лесна обработка от стомаха можете да обелите и кората. Така със сигурност ябълките няма да дразнят стомаха ви.

Какво никога да не правите на празен стомах (галерия)

Папая/ пъпеш

Папаята и пъпешът са два плода със сходна текстура. Те са много леки за храносмилане и не предизвикват стомашно раздразнение. В тях се съдържат ензими, които допълнително успокояват стомашната лигавица и подобряват храносмилането.

Авокадо

Авокадото е с мека и маслена структура. То е изключително богато на полезни мастни киселини и фибри, което го прави прекрасно за добро храносмилане. Освен това то дава много енергия през целия ден, като предпазва от преяждане с нездравословни храни, притъпявайки глада за сладко.

Копър

Копърът е чудесна подправка и билка, която има успокояващ ефект за стомаха. Той намалява газовете, подуването, стимулира движенията на червата и отделянето на стомашни сокове, ензими, стомашни киселини. С тяхна помощ храносмилането се улеснява.

Етерично масло от валериан – при стрес и раздразнен стомах

Канела

Въпреки че канелата е пикантна подправка, тя не дразни стомаха. Напротив – стимулира храносмилането и улеснява разграждането на храната.

Една от прекрасните ѝ ползи е контролът на кръвната захар, заради което е включвана в редица хранителни добавки и медикаменти при диабет. Канелата може да помогне и в отслабването, тъй като подобрява метаболитните процеси и стимулира разграждането на мазнините.

Коментирай