Здраве и красота

Признаци на изтощение, граничещи с бърнаут

Кога стресът в тялото е твърде много и може да е опасен

17.07.2023г. / 09 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умората и претоварването са част от ежедневието на много хора. Изтощението понякога е неизбежно, дори да имате редовен сън и дори да се стараете да отделяте време за почивка и приятни занимания.

Защо чувствате хронична умора

Понякога претоварването в работата или струпването на ангажименти в личния живот могат да окажат много голямо влияние върху нервната система. Това отключва вълна от негативни механизми, водещи до крайно изтощение.

Ако не обърнете внимание на знаците навреме, изтощението може да прерасне в бърнаут.

Кои са признаците на крайно изтощение, граничещо с бърнаут?

Чувствате се изморени и без енергия през цялото време

Въпреки че няма видима причина за умората ви, тя не ви напуска. Чувствате се изтощени дори веднага след събуждане. Не сте имали претоварване през изминалия ден, с което да свързвате умората си и въпреки това тя е налице.

Това означава, че в тялото са натрупани прекалено големи нива на стрес, които пречат на нормалните механизми на възстановяване на енергията.

Вие ви се свят, прималява ви

Оплакванията, свързани със световъртеж и прималяване могат да са свързани с много състояния. Едно от тях е нервното пренапрежение, граничещо с бърнаут.

Симптоми на скрити заболявания, които да не игнорирате

При него нервната система е толкова претоварена, че не може да се справи дори с най-малките предизвикателства през деня. Това води до много ниски нива на енергия и усещане за отпадналост.

Затруднявате се да се изправите бързо

Трудностите в изправянето подсказват много крайна умора, която ви кара да изпитвате усилие дори в едно обикновено действие, каквото е изправянето от седнало положение.

Организмът ви е толкова изтощен, че всяко усилие на мускулите представлява трудност, каквато не би трябвало да съществува.

Ниско либидо

Липсата на сексуално желание може да е признак на изтощение и бърнаут. За секса е необходима енергия. Когато тя липсва в тялото ви, мозъкът ви притъпява сексуалното желание, за да запази енергията си за по-важни функции.

10 признака, че сте с бърнаут синдром, но не го усещате

Трудности в концентрацията и паметта

Ако не можете да се съсредоточавате, не успявате да запомните нова информация или ви е трудно да боравите с тази, с която разполагате, това са все признаци на претоварване.

Каква е причината да сте изтощени след секс?

Изтощението пречи на мозъка да извършва нормално функциите си, от което произтичат затруднения в концентрирането и паметовите процеси.

Нямате желание за забавления

Ако единственото, което искате е да се приберете вкъщи и да се проснете на дивана, това е лош знак. Изтощението кара човек да се откъсне от нормалното си ежедневие и нещата, които обича, харесва, които го карат да се чувства щастлив.

Ако не намалите стреса по най-бързия начин, това състояние може да прерасне в бърнаут или депресия.

Коментирай