Здраве и красота

Как да се предпазите от ухапвания на насекоми през лятото?

Избягвайте да носите цветни дрехи

05.08.2023г. / 12 38ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако обожавате летните отпуски, дългите разходки, разговорите с приятели и безкрайните вечери, може би единственото нещо, от което бихте се лишили през горещия сезон са досадните ухапвания от насекоми. На всеки човек те се отразяват различно, като при някои те едва се забелязват, докато при други са видими дори от разстояние. Има ли начин да се предпазите от тях? В следващите редове ще ви предложим няколко ценни съвета как да се справите с неприятните ухапвания. Ето и няколко:

Стойте далеч от водоеми и места с много дървета

През лятото можете да намерите насекомите, най-вече комарите, около изкуствени или естествени водни басейни. Ето затова, ако техните ухапвания са по-скоро неприятни за вас, избягвайте да посещавате подобни места. Буйната растителност пък е идеално обиталище за кърлежите. Винаги имайте това предвид, докато се разхождате сами, с приятели или пък с домашния любимец.

Избягвайте да носите цветно облекло

Ако обичате приключенията сред природата, вероятно сте забелязали, че всички изследователи носят дрехи, които са с цветове, максимално близки до естествените – зелено, кафяво, бежово и др. Това съвсем не е случайно – прекалено цветните дрехи могат да привлекат насекоми, най-вече пчели и стършели.

Как да си направим домашен препарат против насекоми

Облечете се подходящо

Ако планирате лятна разходка в планината, винаги имайте предвид, че там времето може да се промени във всеки един момент. Никога не подценявайте ситуацията и бъдете подготвени, като облечете (или пък носите със себе си) блуза с дълъг ръкав, дълъг клин или панталон и подходящи обувки (не джапанки). По този начин ще ограничите вредното влияние на слънчевите лъчи върху кожата ви и ще се предпазите от ухапвания на насекоми или пък неприятни одрасквания от различни растения. Винаги носете резервни дрехи със себе си (тъй като със сигурност ще се изпотите). А след като се приберете у дома, свалете всички дрехи и си вземете душ. Така можете да се предпазите от кърлежи, които не са се закрепили върху кожата ви, а са по дрехите.

Какво ви прави по-привлекателни за комарите?

Нанасяйте репелент

DEET или диетилтолуамид е една от основните съставки, които се съдържат в почти всички репеленти. DEET се използва от над 60 години и ефективно отблъсква кърлежи, комари и бълхи. За да се радвате на по-дълготрайна защита обаче, обърнете внимание на процентното съдържание на тази съставка в избрания от вас репелент. Продукт с DEET 5% ще ви осигури защита в продължение на час, час и половина. Репелент, който съдържа DEET 20% ще ви осигури много по-дълготрайна защита. Тази съставка обаче не е подходяща за хора с чувствителна кожа и малки деца – особено под 2-годишна възраст.

Третирайте ухапванията

Ако ухапването от насекомо е по-силно и мястото започне да се зачервява и подува, можете да наложите върху него леден компрес за около 10-15 минути (3-4 пъти на ден). Разбира се, можете да нанесете крем против ухапвания и ако е наложително да вземете противоалергично хапче или сироп.

3 растения, които гонят кърлежи и бълхи от градината

Избягвайте да ходите боси

Макар и да искате да се разхладите и да махнете обувките, за предпочитане е да не го правите, тъй като по този начин рискувате да бъдете ухапани не само от кърлежи, но и от пчели, оси, стършели и др.

Предпазете се от комари

Ако не понасяте ухапванията от тези малки насекоми, можете да използвате дори и най-лекият бриз във ваша полза, като се разходите на открито с приятели, без да се страхувате от малките натрапници. Ако пък обичате да прекарвате вечерите в компания и да се събирате на вечеря навън, можете да използвате вентилатор. Дори и най-лекият режим е достатъчен, за да отблъсне комарите. Не забравяйте да насочите струята въздух на височината на тялото ви от кръста надолу, защото именно там най-често летят комарите.

Коментирай