Здраве и красота

Домашна грижа при изгаряне на кожата

С подхранващи съставки

13.08.2023г. / 05 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато приготвяме вкуснотии в кухнята, правим си слънчеви бани или посещаваме солариум, понякога се случва да изгорим кожата си. Рядко имаме нещо подръка, което да ни помогне да намалим неразположението, но и да подхрани кожата. Разбира се, това важи за съвсем леки повърхностни наранявания на кожата.

В останалите случаи незабавно трябва да потърсим медицинска помощ. Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ споделяме една рецепта за домашна грижа против изгаряния. Всичко, от което се нуждаете за направата ѝ, са следните три съставки:

Домашен крем с масла за меки стъпала

1. Етерично масло от лавандула – То е известно с това, че помага за успокояване на възпаленото. място на нараняване, като същевременно го дезинфекцира. Според западно проучване, проведено върху плъхове, „локалното приложение на лавандулово масло насърчава синтеза на колаген и диференциацията на фибробластите, придружено от повишена регулация на TGF-β. Тези данни предполагат, че лавандуловото масло има потенциала да насърчава заздравяването на рани в ранната фаза.

Причини да включите масло от лавандула в грижата за красотата

2. Зехтин – Той осигурява здравословни мазнини и витамин Е за подхранване и омекотяване на кожата.

3. Мед – Той осигурява антиоксиданти и рехидратира нараненото място. Богат е на витамини, намалява образуването на белези. Ето и как да си приготвите и грижата за възстановяване на кожата.

Свързани статии

В купичка или буркан комбинирайте 2 супени лъжици зехтин екстра върджин с20 капки етерично масло от лавандула и 50 г качествен мед. Всичко се разбърква много добре. Тази комбинация може да си я приготвите в момент на нужда и да я съхранявате за няколко дни в хладилник. Може да намалите или да увеличите количеството на съставките в зависимост от това дали ще ги нанасяте върху някои от пръстите ви например или върху други изгорени по-мащабни зони след плаж или солариум, като гръб, гърди и т. н.

Оставете сместа да действа за известно време (особено, ако лепнете от меда) и след това изплакнете с хладка вода.

Коментирай