Здраве и красота

Кои са най-големите виновници за стареенето на кожата?

Започнете грижата за кожата навреме

04.09.2023г. / 15 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Едва ли има жена, която не иска да съхрани младостта и свежия вид на кожата си колкото се може по-дълго. Но понякога колкото и да се опитваме, не успяваме да отделим достатъчно време за себе си и може би допускаме грешки, без дори да го осъзнаваме. Кои са най-големите причини за преждевременното стареене на кожата? Ето и някои от тях:

Температурата на кожата  

Едва ли знаете, но нормалната температура на кожата е около 33 градуса Целзий. Прекомерната топлина е един от факторите, които могат да допринесат за стареенето на кожата. Ако температурата достигне 40 градуса или повече, топлинният шок в нея стимулира образуването на нови кръвоносни съдове, оксидативно увреждане на ДНК и дори появата на възпалителни процеси. 

Неправилната употреба на мицеларна вода 

Въпреки че не бихме искали да заклеймим този продукт и употребата му, добре е да знаете, че все пак мицеларната вода не е чиста вода. Това означава, че след като сте я използвали, ако искате да премахнете дълбоките замърсявания и остатъци от грим, ще трябва да изплакнете с обикновена вода. Трябва да знаете, че мицеларната вода съдържа активни вещества с детергентно действие, които могат да изсушат кожата, особено в дългосрочен план.

Стрес 

Съществуват клични доказателства, че стресът засяга не само вида и целостта на кожата, но и ускорява нейното състаряване. Прекомерните нива на стрес могат да окажат влияние върху възпалителните процеси в организма, което може да засегне и състоянието на кожата, както и намаляването на нейната бариера. Това може да доведе до по-малка устойчивост на външни влияния, прекалена чувствителност, раздразнителност и др.

Липса на достатъчно сън 

Може би липсата на сън е едно от нещата, които почти веднага се отразява на вида на лицето. Това може да намали нейната бариерна функция и да задълбочи вече съществуващите проблеми с кожата. По-краткият нощен сън може да причини по-бързо изпаряване на влагата от кожата. Докато спите, кожата се възстановявава и респективно – ако не спите достатъчно, тя няма да има време да се възстанови. Когато сте недоспали и уморени, кожата ви губи блясъка си и по лицето започват да се появяват фини линии, бръчки, петна и тъмни кръгове. 

Недостатъчни нива на колаген, еластин и хиалуронова киселина 

Първите фини линии и бръчки се появяват някъде около 25-годишна възраст, когато количеството на колагена започва да намалява. Под въздействието на ензимите пък, се разгражда и еластинът. Ако в този период кожата ви няма добър баланс между производството и разграждането на колаген, тя започва да старее и да се появяват първите признаци на отпускане. Хиалуроновата киселина се съдържа естествено в кожата и подпомага производството на колаген. Ето защо ако количеството ѝ намалява, кожата започва да губи обема и плътността си. В този период можете да започнете по-изнтензивната грижа за кожата си, като изберете продукти, които са съобразени с нейната специфика. 

Лоша диета 

Консумирането на вредни храни и напитки, със сигурност може да има отрицателно въздействие върху кожата ви и да доведе до появата на пъпки и по-неравен тен. Ако искате да предпазите кожата си от вредното влияние на свободните радикали, за предпочитане е в менюто ви да присъстват плодове и зеленчуци, тъй като в състава им влизат ценни антиоксиданти. 

Замърсяване 

Градската среда и замърсяването могат да са едни от причините за преждевременното стареене на кожата. Вредните частици могат да навлязат в нея и да причинят запушване на порите, обриви, да доведат до възпаление и дори да увредят клетките на кожата ви. Ако искате да предотвратите тези ефекти от съвременния начин на живот, можете да си вземете серия прдукти, които са специално разработени за тази среда и динамичния начин на живот. 

Коментирай