Здраве и красота

Какво представляват изометричните упражнения и как извайват тялото?

Тренирайте мускулите, без излишно да натоварвате ставите

11.09.2023г. / 13 36ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако трябва да перифразираме една велика поговорка, бихме казали, че: „В борбата с излишните килограми всички средства са позволени“. Ето защо, ако се чудите какво ново можете да добавите към бойния си арсенал, предлагаме ви да научите малко повече за изометричните упражнения. И така:

Какво представляват те?

Терминът „изометричен“ представлява комбинация от гръцките думи „isos“ (“равно“) и „метриа“ (“измерване“). Изометричното упражнение е упражнение, при което мускулът се свива статично, без видимо движение на ставата.

По време на него, дължината на мускула и ъгъла на ставата не се променят, въпреки че силата на свиване може да варира. Тази форма на упражнение не включва движение, а вместо това се фокусира върху задържането на тялото ви в статична позиция за определен период от време. Така натоварвате мускулите, упражнявайки натоварване, но без да извършвате движение.

Ето и няколко вида изометрични упражнения

Седеж на стена

Можете да използвате това упражнение, за да стегнете бедрата и дупето, като увеличите силата на мускулите в тази област, особено на тези на предната част на бедрата.

Как да изпълните това упражнение?

Застанете с гръб към стена, като краката ви са на ширината на раменете. Свийте коленете си и спуснете таза надолу така, че коленете да образуват ъгъл от 90 градуса. Позицията на тялото ви трябва да наподобява същата поза, която заемате, когато седите на стол. Задръжте в тази позиция около 15 секунди или колкото можете. През цялото време се уверявайте, че гърбът и раменете ви са в контакт със стената. Направете 3-4 повторения от това упражнение.

Защо велоергометърът е един от най-полезните уреди

Глутеус мост

Със сигурност това упражнение ще ви стане любимо, тъй като то е едно от най-добрите движения, с които можете да оформите мускулите на задните си части и да укрепите тези на гърба.

Как да го изпълните?

Легнете по гръб, с ръце встрани и свити колене. Петите трябва да са на разстояние от около 30 см от дупето ви. Стегнете коремните си мускули, натиснете петите към земята и избутайте таза нагоре, свивайки мускулите на глутеуса. Опашната ви кост трябва да е прибрана, а коремът стегнат. Задръжте около 30 секунди. Повторете упражнението 3-4 пъти.

6 супер ползи от скачането на въже

V-преса

Това упражнение е страхотно ако искате да работите върху стабилността и силата на коремните мускули.

Как да го направите?

Седнете на пода, като опрете таза си в него. Свийте коленете и поставете стъпалата на пода. Стегнете коремните мускули и изпънете краката си, отделяйки ги от пода, като се стремите тялото ви да заеме формата на буквата „V“. Дръжте ръцете си встрани или ги протегнете над главата. Ако ви е трудно да задържите краката си прави, можете да ги свиете леко в коленете. Задръжте в тази позиция около 15 секунди или толкова дълго, колкото можете. Повторете 2-3 пъти.

Как да стегнете корема с 15 минути упражнения на ден

Планк

Това може би е едно от най-популярните изометрични упражнения. С негова помощ ще активирате всички мускули, които формират коремната преса, както и тези в дълбочина. Планкът е популярен както за начинаещи, така и за напреднали.

Как да изпълните правилно упражнението?

Коленичете на пода и се спуснете бавно напред, като се подпрете на лактите си. Тялото е право, а главата и вратът са продължение на гръбначния стълб. Задръжте коленете леко сгънати и натиснете пръстите на краката към пода. Стегнете корема и дръжте тялото си в права линия. Дръжте гърба в неутрална позиция и избягвайте да го огъвате, особено около кръста.

Можете ли да отслабнете с йога?

Какви са ползите от изометричните упражнения?

Изометричните упражнения могат да бъдат полезни за хора, които са преживели травми или наранявания, тъй като при такива случаи движението може да бъде болезнено. Този тип движения могат да бъдат от полза и за хора, които страдат от артрит. Можете да направите тренировка, която изцяло се основава на изометрични упражнения, или пък да ги добавите към обичайната си тренировъчна рутина.

Как да отложим забавянето на метаболизма след 40-годишна възраст

Коментирай