Здраве и красота

Природни методи при световъртеж

Как да се справите с виенето на свят с помощта на натурални лекове

28.09.2023г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Световъртежът е много неприятно и труднопоносимо състояние, което може да ви връхлети внезапно. То може да затрудни значително всички дейности, с които се занимавате в ежедневието си. В зависимост от тежестта на световъртежа понякога човек е неспособен да се изправи от леглото. Това може сериозно да засегне начина на живот.

Световъртеж може да се причини при някои здравословни състояния, като болест на Мениер, мигрена, заболявания, свързани със стеснения на кръвоносните съдове, възпаления на вътрешното ухо.

Здравословни състояния, които предизвикват замайване

Как можете да си помогнете при световъртеж с натурални средства? Някои природни продукти имат свойството да потискат световъртежа и да овладяват неприятните симптоми при това състояние.

Кои са природните методи при световъртеж, които да опитате?

Цариградско грозде

Цариградското грозде е много здравословен натурален продукт, който има свойството да допринася в нормализирането на вестибуларната функция. Нарича се още амла и има мощни противовъзпалителни свойства.

Цариградското грозде потиска възпаленията в средното ухо, нервната система, подобрява механизмите на съня, което го прави полезно и при безсъние и нервно напрежение. В цариградското грозде се съдържат големи количества витамин С и антиоксиданти, които допълнително се борят с възпаленията.

5 причини за появата на замаяност

Пресен джинджифил

Коренът от джинджифил също има много мощни противовъзпалителни свойства. Той намалява възпаленията във всички тъкани, включително на нервната система. Ако имате световъртеж, направете си отвара от джинджифил или си настържете малко пресен корен, смесен с канела и мед. Това ще ви помогне и да потиснете гаденето при световъртеж.

Гинко билоба

Билката гинко билоба е едно прекрасно средство при световъртеж. Тя въздейства благоприятно на нервната система и вътрешното ухо. Гинко билоба има натурален съдоразширяващ ефект, което подобрява кръвообращението и снабдява тъканите с кислород.

Мигрена, тензионно главоболие и синусово главоболие – каква е разликата?

Можете да си направите отвара или чай от гинко билоба, който да пиете 2-3 пъти на ден или по 1-2 чаши по време на криза, когато световъртежът е силен.

Снимка: iStock

Коментирай