Здраве и красота

Кои са най-здравословните алтернативи на прясното мляко

Растителни заместители на млякото, които носят много ползи

08.11.2023г. / 10 22ч.
Илияна Николова
Кои са най-здравословните алтернативи на прясното мляко

Прясното животинско мляко е продукт, който не всеки може да консумира. Някои хора страдат от лактозна непоносимост, което налага консумацията на алтернативни продукти от растителен произход. Други хора предпочитат да следват веган диета, която изключва животинските продукти. 

Каквато и да е причината да предпочитате да не консумирате прясно животинско мляко, вижте кои са някои от най-здравословните му алтернативи. 

Кокосово мляко 

Кокосовото мляко е много полезен продукт, който до голяма степен се доближава текстурно и вкусово към традиционното прясно мляко. То обаче е с по-високо съдържание на мазнини, което налага да се съобразявате с общия калориен прием, така че да не натоварите организма с излишни калории. 

Кокосовото мляко може да се използва както в прясно състояние, така и за готвене, тъй като термичната обработка не нарушава вкусовите и хранителните му качества. 

Бадемово мляко 

Бадемовото мляко е изключително полезно. То е по-бедно на протеини, но е богато на полезни мазнини и фибри. Има невероятни вкусови и хранителни качества, като е чудесен заместител на прясното мляко. 

Бадемовото мляко може да се използва сурово и за готвене, тъй като термичната обработка не нарушава структурата му. Богато е на витамин Е, който е мощен антиоксидант, имащ свойството да потиска възпаленията и да намалява риска от рак. 

Бадемовото мляко е много богато на омега-3 мастни киселини, което е един прекрасен начин да подобрите функциите на сърдечносъдовата, храносмилателната, нервната системи. 

Свързани статии

Соево мляко 

Соевото мляко е един от най-добрите заместители на прясното мляко, защото съдържа много протеини. Бедно е на калории, като същевременно е страхотен източник на витамин С, D и А, калий, калций и рибофлавин. 

Редовната консумация на соево мляко може да има сериозен противовъзпалителен ефект, като дори намалява риска от някои видове рак и сърдечносъдови заболявания. 

Оризово мляко 

Оризовото мляко е още един пример за здравословен заместител на прясното животинско мляко. То не съдържа глутен и е подходящо за хора, страдащи от алергии към ядки и соя. Това го прави прекрасен широкоспектърен алтернативен продукт, който да опитате. 

Това, с което трябва да се внимава при оризовото мляко е, че е с високо съдържание на въглехидрати. 

Хора, които имат проблем с обмяната на въглехидратите, имат наднормено тегло или страдат от инсулинова резистентност и диабет трябва да консумират оризово мляко с повишено внимание и в малки количества. 

Оризовото мляко е подходящо за прясна консумация, тъй като структурата му е по-водна и при термична обработка губи голяма част от качествата си. 

Коментирай
Здраве и красота