Здраве и красота

Защо брюкселското зеле е толкова полезно

И защо трябва да го консумирате по-често

13.11.2023г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Защо брюкселското зеле е толкова полезно

Есента е сезонът на зелето и в този смисъл е добре да споменем и брюкселското зеле. То е от същото семейство Кръстоцветни и притежава същите превъзходни свойства, каквито и бялото зеле. Затова е добре да му обърнете внимание и да го включвате редовно в храненето.

Брюкселското зеле притежава прекрасни хранителни и вкусови качества, които подобряват здравето и помагат за превенцията на някои състояния. 

Брюкселското зеле съдържа завидни количества витамини, сред които К, С, А, витамини от група В, както и минералите желязо, калций, калий, манган. Брюкселското зеле е богато още на омега-3 мастни киселини, малко количество протеини и огромен запас от фибри. 

Защо брюкселското зеле е така полезно за здравето?

Заздравява костите 

Брюкселското зеле е много богато на калций и калий. Тези два минерала в комбинация с витамин К и манган правят костите по-здрави и увеличават плътността им. 

Това намалява риска от остеопороза и стимулира правилното делене на костните клетки. Витамин К е основен микроелемент за костите, както и за синтеза на кръвни клетки. 

Свързани статии

Намалява риска от рак

Брюкселското зеле е много богато на антиоксиданти. Те заедно с всички останали витамини и минерали се борят с потенциално злокачествените процеси в клетките. Това намалява риска от образуване на ракови формации. 

За контрол на кръвната захар 

Брюкселското зеле е полезно за контрола на кръвната захар, защото е бедно на въглехидрати и богато на фибри. Тази превъзходна комбинация прави поддържането на кръвната захар по-лесно. 

Тя остава стабилна и без резки скокове, което значително подобрява чувствителността на инсулиновите рецептори. 

За контрол на холестерола

Фибрите са важни и за контрола на холестерола. Същата тази комбинация от фибри и малко количество захари подобрява липидния профил на организма. Редовната консумация на брюкселско зеле е добър начин да понижите и контролирате холестерола и триглицеридите. 

Ускорява метаболизма 

Ако слагате брюкселско зеле редовно на трапезата си, то ще допринесе за ускоряването на метаболизма и ще улесни отслабването. 

Брюкселското зеле дава енергия и ситост заради богатото наличие на фибри и протеини. Бедно е на калории и захари, а тази комбинация е ключова за топене на мазнините. 

Коментирай