Здраве и красота

Кои храни можете да ядете през нощта

Позволени за похапване в малките часове

29.10.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Кои храни можете да ядете през нощта

Ако сте от хората, ставащи през нощта, които обичат да си похапват нещо вкусно и греховно, със сигурност сте наясно, че този навик е вреден. Най-малкото ще ви причини наднормено тегло, а е възможно да се появят и редица други здравословни проблеми. 

Нарушаването на съня е сред тях, както и нормалното протичане на метаболитните процеси, които биват възпрепятствани от лакомствата, които ядете в малките часове на нощта. 

И въпреки това не е изцяло забранено да си похапнете нещо, ако сте се събудили гладни. В крайна сметка заспиването на празен стомах може да е истинско предизвикателство и да не ви даде мира с часове. По-добре е да хапнете нещо, отколкото да се измъчвате. 

Но какво можете да похапнете през нощта, така че да не си навредите? 

Ето някои храни, които спокойно можете да хапнете нощем, ако се събудите гладни. 

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е подходящо за среднощно похапване, защото е богато на мелатонин. То е богато и на калории, затова не прекалявайте с него. Една или две лъжици са напълно достатъчни, за да се заситите и да задоволите желанието за лакомство. 

Фъстъченото масло е богато и на магнезий, който също като мелатонина стимулира механизмите на съня, успокоявайки нервната система. 

Свързани статии

Черен шоколад 

Ако не можете да се сдържите да хапнете шоколад, нека той да е черен натурален с максимално количество какао. Тъмният шоколад е по-беден на захари, а антиоксидантите и минералите в какаото спомагат механизмите на съня, улесняват заспиването, успокояват нервната система. 

Шамфъстък 

Шамфъстъкът е друга подходяща ядка за среднощно хапване. Той е сравнително по-беден на калории и богат на магнезий. Освен тях той съдържа витамин В6, тиамин, биотин, мастни киселини, които се грижат не само за съня, но и за кожата, косата, хормоните, метаболизма. 

Тиквено семе 

Тиквените семки са един от най-богатите източници на магнезий. Този минерал е известен с полезното си действие спрямо нервната система, мускулите, сърцето, съня. Той има мощен успокояващ ефект и е важен компонент за добрата почивка, от която организмът има нужда. 

Прясно мляко

Загрейте една чаша прясно мляко и я изпийте. Млякото съдържа полезни протеини и триптофан, които улесняват заспиването и правят съня по-спокоен и продължителен. 

Кокосово мляко 

Кокосовото мляко е богато на омега-3 мастни киселини, които имат успокояващ ефект и са важни за много функции в организма, включително за съня. Изпийте чаша кокосово мляко, ако се събудите през нощта. 

То ще ви засити, ще ви даде усещане, че сте похапнали лакомство, защото стимулирате същите рецептори, които биха били стимулирани, ако хапнете шоколад. 

Коментирай