Здраве и красота

Смес от лимонов сок и ленено семе за добро храносмилане

Чудно средство за подобряване на храносмилането и премахване на подуването

30.10.2023г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Смес от лимонов сок и ленено семе за добро храносмилане

Храносмилателните проблеми са едни от най-често срещаните. Лошият начин на хранене, консумацията на нездравословни храни и напитки, заседналото ежедневие са само част от навиците, които допълнително влошават храносмилането

Лошото храносмилане води до редица проблеми, сред които напълняване, подуване, газове, тежест в корема, задържане на вода, възпалителни процеси, некачествено усвояване на хранителните вещества, хормонални смущения, забавен метаболизъм. 

Всичко това се отразява пряко на функциите на всеки орган и система в тялото, а като резултат от това могат да са хронични възпаления, заболявания, дори намалена продължителност на живота в по-тежки случаи. 

Ако направите някои промени в ежедневните си навици и подобрите храносмилането, можете да намалите риска от всички тези проблеми. Ще се чувствате по-енергични, по-леки, без тежест в корема и подуване, което ви измъчва. А дори ще намалите няколко размера от дрехите си. 

За да подобрите храносмилането е важно да се храните здравословно, да се движите повече, но и да включите някои храни, които имат подобряващ храносмилането ефект. 

Сред тях са лимоновият сок и лененото семе. С тяхна помощ можете да подобрите състоянието и функциите на храносмилателния тракт, като ги направите част от ежедневната си рутина. 

Свързани статии

Ако сте забелязали, че страдате от честа проява на подуване, газове, диария, запек, тежест в коремната област, преяждате с вредни храни или пък получавате киселини, гади ви се след консумация на някои храни, значи определено имате лошо храносмилане. 

Направете си прекрасна облекчаваща смес от лимонов сок и ленено семе, за да успокоите всички тези оплаквания и за да се чувствате по-добре. 

Съставки на напитката за подобряване на храносмилането са:

  • Сокът от 1 лимон;
  • 2 чаени лъжици ситно смляно ленено семе; 
  • 500 мл гореща вода. 

Смесете всички съставки в блендер. Разбъркайте добре на висока скорост. Изсипете напитката в подходяща чаша и изчакайте лененото семе да попие от течността и да набъбне. След като сместа изстине, изпийте на два пъти през деня – сутрин на гладно и вечер преди лягане, но не скоро след хранене. 

Ако правите този ритуал всеки ден в продължение на минимум 2 седмици, ще усетите облекчение на всичките ви храносмилателни смущения. 

Препоръчително е да пиете напитката всяка сутрин и вечер на гладно за най-добри резултати. Лененото семе е много богато на фибри и протеини, които нормализират чревната флора, подобряват храносмилането и спомагат за извеждане на токсините от тялото и червата. 

Лимоновият сок има мощен антиоксидантен характер. Богат е на витамин С, който подхранва чревната флора, а лимонената киселина също допринася за извеждането на токсините от тялото. 

Тази чудесна комбинация от хранителни елементи подобрява храносмилането и намалява оплакванията в стомашно-чревния тракт.  

Коментирай